Těsná volba pro Evropu. Moldavci o chlup rozhodli o směřování své země, dali vale Rusku

Moldavci mají za sebou hlasování o nové hlavě státu i o směřování své země.

Reportér CNN Prima NEWS o volbách v Moldavsku

Moldavsko má za sebou první kolo prezidentských voleb a také hlasování o tom, zda zakotví vstup do Evropské unie do své ústavy. Zatímco o budoucí hlavě státu rozhodne až druhé kolo, o směřování státu je již jasněji. Proevropská vláda současné prezidentky Maiy Sanduové může slavit – Moldavci velmi těsně rozhodli o tom, že do Evropy chtějí. Rusko tak podle všeho ostrouhalo.

V Moldavsku zbývá do úplného sečtení jen několik desetin procenta hlasů. Přesto se však zdá, že plán vládnoucí prezidentky Sanduové vyšel. Moldavci s velmi těsnou většinou odhlasovali zakotvení snahy vstoupit do Evropské unie do své ústavy.

Podle dosavadních dat se pro Evropu vyjádřilo 50,46 procenta voličů, zatímco 49,54 procenta z nich bylo proti. K pondělním 16:00 SEČ zbývalo podle ústřední volební komise sečíst jen zhruba dvě desetiny procenta odevzdaných hlasů.

K TÉMATU: Nevídaný podvod, hodnotí moldavská prezidentka referendum o EU. Výsledky jsou mimořádně těsné

Moldavsko status kandidátské země získalo společně s Ukrajinou v roce 2022 a cílem je dostat zemi do EU do roku 2030.

„Moldavský lid promluvil: naše budoucnost v EU bude nyní zakotvena ústavně. Spravedlivě jsme bojovali v nespravedlivém boji - a vyhráli jsme. Ale boj neskončil. Budeme nadále usilovat o mír, prosperitu a svobodu utvářet si vlastní budoucnost,“ napsala na sociální síti X Sanduová.

Gratulaci pak poslala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Gratuluji Moldavanům a tobě, Maio Sanduová. Znovu jste to dokázali," uvedla na X von der Leyenová.

Rumunský europoslanec Siegfried Mureșan na konto referenda prohlásil, že se jedná o „vítězství lidu Moldavské republiky a porážku Ruska“. „Zajistím, abychom my jako Evropská unie respektovali vůli moldavského národa vyjádřenou v referendu, a poskytneme jim veškerou podporu k procesu vstupu do EU,“ řekl pro Politico europoslanec.

Prezidentka Sanduová, která svede souboj o své nynější křeslo ve druhém kole s opozičním proruským kandidátem Alexandrem Stoianoglouem, poznamenala, že Rusko se snažilo volby v Moldavsku zmanipulovat i pomocí zločineckých skupin.

Reakce Kremlu na sebe nenechala dlouho čekat. „Pokud tvrdí, že nedostala hlasy kvůli určitým zločineckým skupinám, musí předložit důkazy,“ řekl tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Tagy: