Studenti si stěžují na maturity: Trápil je nesrozumitelný poslech i příliš složitý příklad

Studenti mají za sebou didaktické testy z angličtiny a matematiky.

Začaly státní maturity

Ve čtvrtek začaly státní maturity. Studenti středních škol mají za sebou didaktické testy z angličtiny a matematiky. Jak je tradicí, matematika opět nebyla mezi studenty příliš oblíbená, podle statistik Cermatu si ji zvolilo pouze zhruba 18 procent maturantů. Podle jejich názoru ale nebyl test nijak náročný a pocity, o které se s redakcí CNN Prima NEWS podělili, byly spíše pozitivní.

„Musím říct, že byla náročná, ale myslím si, že bych mohla být úspěšná,“ sdělila CNN Prima NEWS jedna z maturantek ze Střední školy elektrotechnické v Ostravě. „Cítím se fajn, takže doufám, že budu mít dobrý výsledek,“ zhodnotil další ze studentů.

ČTĚTE TAKÉ: Revoluce ve školství. Schyluje se k omezení odkladů prvňáčků i zrušení známkování

Na většině škol dlouhodobě převažuje zájem o zkoušky z anglického jazyka: „U nás si více než 90 procent vybralo anglický jazyk a matematiku zhruba 10 procent. Matematika není oblíbený předmět. Ta zkouška maturitní je strašně nepředvídatelná. Kvůli této komplikaci si raději volí angličtinu,“ vysvětlil ředitel Střední školy elektrotechnické v Ostravě Tomáš Führer.

Podle maturantů letošní test z matematiky nebyl nijak náročný. „Byla tam geometrie, to mi šlo, potom tam byly nějaké slovní úlohy, ty byly taky lehké. Myslím si, že na těch 17 bodů minimálně to budu mít,“ uvedl jeden ze studentů. „Jeden příklad na převod stupňů Celsia na Fahrenheita, to asi nevěděl nikdo, ale zbytek se dal zvládnout,“ dodal další.

Velké oblibě se ale maturita z matematiky těší na Wichterlově gymnáziu v Ostravě-Poruba. „My máme skoro 50 procent žáků, kteří si vybrali matematiku. Máme asi dlouhodobě pověst gymnázia, kde žáci možná z té matematiky nemají až takový strach. A účastní se spousty soutěží a většinou uspějí na celostátní úrovni,“ sdělil CNN Prima NEWS ředitel školy Jan Netolička.

Místní student také poradil, jak se na maturitu nejlépe připravit: „Našel jsem si příklady a počítal a počítal, protože to je to nejlepší, co asi u matematiky můžete udělat.“

Více obtížná byla podle některých žáků ale letos angličtina, zejména poslech byl podle některých studentů nesrozumitelný. „Texty byly moc dlouhé a poslech byl celkem špatný,“ napsala jedna z maturantek ve skupině na Facebooku. „Ten poslech? Tomu bylo rozumět jen něco,“ souhlasila další.

Ke státním maturitám jde letos poprvé podle Cermatu 75 609 studentů, což je o 5,4 procenta více než loni. V pátek budou maturity pro všechny pokračovat testem z češtiny. Volitelné testy z němčiny, francouzštiny, španělštiny nebo ruštiny a nepovinná těžší zkouška z matematiky budou v pondělí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kritika přijímaček nebere konce. Autoři testu přiznali sporné zadání, úloha má dvě řešení

Tagy: