Testování zaměstnanců bude povinné minimálně do konce května, avizoval Havlíček

Testování zaměstnanců bude povinné minimálně do konce května, pravděpodobněji až do prázdnin, uvedl ministr dopravy a také průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Tato povinnost by zároveň mohla platit i pro malé podniky do 50 pracovníků a pro malé úřady, sdělil v České televizi.

Povinnost by mohla vstoupit v platnost od přespříštího týdne, klíčové bude fungování testování v následujících dnech. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Povinné testování alespoň jednou týdně musely tento týden zahájit velké firmy, ty nad 250 zaměstnanců měly s testováním začít už ve středu, dokončit ho musejí do 12. března. Od pátku mají povinnost se připojit i podniky, které mají od 50 do 249 pracovníků. Od 10. března pak začne povinné testování i pro veřejný sektor, a to pro úřady s 50 a více pracovníky. V současnosti je tak podle ministra povinné testování přibližně pro tři miliony pracovníků.

„Naší ambicí je, aby se všichni zaměstnanci v České republice testovali na týdenní bázi. Příští týden bude zatěžkávací zkouškou. Pokud vše půjde dobře, jsme připraveni to udělat i pro firmy do 50 zaměstnanců a malé úřady,“ uvedl Havlíček. Začít by se mohlo ve druhé polovině března, klíčové bude fungování testů v rámci současného systému během nadcházejícího týdne.

Ceny testů stoupají

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy jsou velkým problémem ceny testů, které v posledních dnech stoupají. Stát na ně nyní přispívá 60 korunami za kus, což je podle Prouzy asi 40 procent současné ceny. Prouza k tomu řekl, že pokud ceny testů budou dál růst, bude chtít po vládě řešit navýšení příspěvku firmám. Podle Havlíčka však budou ceny testů s jejich přibývajícím množstvím postupně klesat. Připomněl, že v příštím týdnu by do Česka mělo přijít dalších 15 milionů testů a jejich počet by měl dál stoupat.

Havlíček v diskusi také slíbil, že vláda bude v příštích dnech a týdnech vyhlašovat přijatá opatření s předstihem alespoň 24 hodin před jejich platností. Připustil, že vláda v této souvislosti udělala v minulých dnech chyby.

Rozvolňování? Po 21. březnu těžko, míní Prouza

Jedním z dalších témat bylo také případné rozvolňování protikoronavirových opatření. Prouza zpochybnil, že by mohlo nastat už po 21. březnu, do kterého vláda současná omezení nastavila. Nejbližší možný termín k rozvolnění některých pravidel podle něj nastane až v dubnu. Jeho svaz k tomu chce vládě předložit návrh na postupné rozvolňování ve dvoutýdenních cyklech. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v této souvislosti zopakoval návrh na přerušení práce v týdnu po Velikonocích. Podle Havlíčka to však není řešení.

Povinné testování se nyní netýká lidí pracujících z domova a těch, kteří v posledních třech měsících prodělali nemoc COVID-19. Nemusejí se mu podrobit ani lidé, kteří mají potvrzení o očkování nebo v posledních pěti dnech absolvovali PCR nebo antigenní test s negativním výsledkem a mají o tom doklad.

Tagy: