Hejtman z ANO kritizuje vládu. Dají vám pár vakcín a chtějí, abyste očkovali miliony lidí

Jan Schiller

PARTIE Terezie Tománkové 7.3.2021

Vláda by měla víc naslouchat lidem z praxe, a ne pouze sedět nad grafy. Do kabinetu se s těmito slovy v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS opřel hejtman Ústeckého kraje z vládního hnutí ANO Jan Schiller. Zkritizoval, že vláda nejdříve vyhlásí návrat dětí do škol a teprve poté řeší nedostatek testů na covid.

„Nejdřív je potřeba objednat testy, a teprve potom vyhlásit, že máme testovat ve firmách a ve školách. A tak je to se vším. Dají vám pár vakcín a chtějí, abyste očkovali miliony lidí,“ opřel se hejtman do vlády hnutí ANO, jehož je sám členem.

Podobně to vidí i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). „S vládou jsme se bavili o návratu dětí do škol. A teprve po týdnu začala řešit, že vlastně nemají dost testů,“ kroutil hlavou Červíček.

Schiller na to prý premiéra i ministry upozornil. „Máme každý týden videokonference. Tohle všechno tam zaznívá, podněty od nás mají. Ale trvá týden, než si to někdo uvědomí. Musí víc naslouchat. Ne, že sedí nad čísly, a grafy rozhodují všechno. Grafy jsou úplně jiné než realita,“ kritizoval Schiller, který byl do prosince 2020 i poslancem za ANO.

Ústecký kraj je na chvostu tabulek proočkovanosti. Očkování tam podle údajů ministerstva zdravotnictví dostalo 41 497 lidí. Oproti tomu v Praze už dostalo dávku vakcíny 171 477 lidí. Na druhém místě v očkování je Jihomoravský kraj, kde bylo podle posledních údajů ministerstva vykázáno přes 93 tisíc očkování.

Přestali jsme plýtvat energií na to si stěžovat.

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) řekla, že počet očkování záleží na tom, kolik kraj dostane dávek vakcín. O rozdělování vakcín mluvil v týdnu bývalý národní koordinátor očkování proti covidu Zdeněk Blahuta.

Blahuta v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že o objemu dodávek vakcín pro jednotlivé regiony rozhodoval sám premiér. „Zdůvodňoval to tím, že to je všechno politika,“ popsal Blahuta.

Na nerovnoměrnost v dodávkách upozornil v půlce ledna hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Do Prahy tehdy podle něj směřovalo 32 procent vakcín, do Brna 19,4 procenta a do Libereckého kraje jen 2,8 procenta.

„Středočeský kraj nejdříve dostával 5 až 7 procent vakcín. Poté se to zlepšilo,“ řekla Pecková. „Přestali jsme plýtvat energií na to si stěžovat,“ komentovala vyjádření Blahuty.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nařčení odmítl. Blahuta podle Babiše „brutálně lže“.

Tagy: