Těstoviny podraží, Češi si připlatí skoro o polovinu. Ekonomové radí dělat si zásoby

Vaření špaget

Těstoviny zdražují

Milovníci těstovin budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Meziročně si za ně připlatí o 43 procent více. Výrobcům se totiž rapidně zvýšily náklady na suroviny a energie. Ekonomové navíc očekávají další zdražení a doporučují se předzásobit.

Paní Brabcová vyrábí a prodává těstoviny na okraji Prahy už deset let. Tak prudký nárůst cen surovin prý ale nepamatuje. „Mouka se od léta zdražila o 80 procent,“ uvedla. Vejce jen za poslední dva týdny zdražila o 20 procent. Zvýšily se i náklady na energie. Osobně chce Brabcová své produkty zdražovat minimálně, a to zhruba o 10 procent.

„Rozhodně začíná být nižší zájem, a to jak u nás v obchodech, tak v restauracích, kam těstoviny dodáváme. Ačkoli se ceny snažíme moc nezvyšovat, tak musím, ač nerada, do svých marží sahat,“ pokračovala.

Řemeslné vaječné těstoviny stojí 170 korun. I ty v obchodech ale výrazně podražily. Ještě loni stály zhruba 50 korun, teď si za ně připlatíme o 21 korun více – tedy o zhruba 43 procent. „U těstovin byla velmi špatná úroda pšenice, která se k jejich výrobě používá,“ vysvětlila Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory.

Ekonomové: Vytvořte si zásoby

Lidem, které redakce CNN Prima NEWS oslovila, se aktuální vývoj cen na trhu vůbec nelíbí. „Ale co můžeme dělat, jíst se musí,“ uvedla oslovená žena. Ekonomové proto doporučují sledovat slevové akce a nakoupit si několik balení těstovin do zásoby. „Zřejmě je další zdražování těstovin před námi. Růst ceny mouky se bude propisovat do dalších produktů, a těstoviny budou jedním z nich,“ uvedl ekonom Štěpán Křeček.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza doplnil, že je otázkou, zda mít v těstovinách „uloženou tisícovku nebo peníze průběžně používat“. „Mít těstoviny do zásoby? Ne, nejsem blázen,“ mínili někteří oslovení lidé. Další doplnili, že potraviny nakupují podle potřeby. Mnohdy zakoupí dvě nebo tři balení, více kusů je podle nich zbytečných. Ročně podle statistik sní Češi zhruba osm kilogramů těstovin.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: