Těžkých úrazů na trampolínách přibývá. Odborníci doporučují, jak zraněním předejít

Skákání na trampolíně je oblíbená zábava, která s sebou přináší nemalá rizika.

Nebezpečné trampolíny

Skákání na trampolíně je oblíbená dětská zábava. Kromě radosti a uvolnění s sebou nese i nemalá rizika úrazů. Podle zdravotníků jsou zranění z trampolíny čím dál častější a mnohdy bohužel bývají i komplikovaná.

Zlomená stehenní nebo holenní kost, předloktí nebo zápěstí. To jsou nejčastější úrazy dětí na trampolínách, kterých stále přibývá. Pražská záchranná služba od začátku června evidovala 250 zranění osob mladších 18 let.

ČTĚTE TAKÉ: Smrtelný pracovní úraz v Třinci: Muž spadl z dvanáctimetrové výšky, četným zraněním podlehl

„U trampolíny je specifické, že poranění jsou daleko závažnější než standardní. U dětí, kterým operujeme horní končetiny, pocházejí dvě z deseti z trampolín,“ sdělil pro CNN Prima NEWS přednosta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie Fakultní Thomayerovy nemocnice Tomáš Pešl.

Aby se zraněním předešlo, radí odborníci dodržovat několik pravidel. Tím hlavním je, aby na trampolíně bylo vždy jen jedno dítě. „Pokud je dětí na trampolíně víc, hrozí, že jedno zavalí to druhé,“ vysvětlil Pešl.

Podle expertů jsou trampolíny vhodné pro děti přibližně od šesti let, kdy už mají vyvinutou koordinaci pohybu. Je také nutné, aby trampolína měla dobře zabezpečenou ochrannou síť. A myslete i na to, že na toto místo nepatří jídlo, pití ani sladkosti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hazard se životy. Policie ve Vyškově zastavila zfetovaného řidiče, v autě měl děti bez sedaček

Tagy: