Lidem pomáhá dýchat oxygenátor. Pacienti díky němu mohou dřív z nemocnice domů

Thomayerova nemocnice půjčuje pacientům po covidu speciální přístroj

Thomayerova nemocnice v Praze půjčuje pacientům po léčbě koronaviru speciální přístroj – oxygenátor. Ten zlepšuje zásobování organismu kyslíkem. Pacienti pak díky němu mohou dřív domů. Jak lidem pomáhá během domácí léčby pro CNN Prima NEWS popsal jeden z bývalých pacientů nemocnice.

Přístroj se jednoduše zapne, pacient si ho nasadí a dýchá kyslík. Při jeho užívání může sedět, ležet, nebo třeba jezdit na rotopedu. Oxygenátor využívá i Miroslav Walter, který kvůli koronaviru strávil 13 dní v Thomayerově nemocnici. Opustit ji mohl dřív právě díky speciálnímu přístroji. „První dny to nebyla žádná sláva, bylo mi bídně. Ležel jsem, byl připojený na oxygenátor a dýchal. Měl jsem ale chuť k jídlu a poté jsem začal přibírat,“ vzpomíná Walter.

Za první prvních 14 dní od doby, co si přístoj půjčil, pan Walter zaplatil 1250 korun, po vrácení doplatí zbytek. Za půjčení přístroje je vděčný a popisuje, jaké komplikace by nejspíše měl bez něj. „Zřejmě by mi trvalo déle, než bych se zase naučil normálně dýchat. Když jsem šel poprvé se psem do kopce, tak jsem funěl jako stará lokomotiva. Postupně se to díky oxygenátoru začalo lepšit,“ vysvětluje Walter.

Thomayerova nemocnice v Praze půjčila tento přístroj panu Walterovi na měsíc. „Je určený pro pacienty, kteří mají poruchu okysličení krve. Dodává jim koncentrovanější kyslík než ten, který obyčejně vdechujeme z atmosféry. Máme osm pacientů, kterým jsme pomohli odejít včasně domů a nemusí být zbytečně dlouho v nemocnici,“ uvedl přednostka pneumologické kliniky Martina Vašáková.

Oxygenátor používají i další nemocnice v Česku. Třeba v Jihlavě mají deset přístrojů a čtyři z nich teď využívají pacienti. Domů je ale nemocnice nepůjčuje.

Tagy: