Greta na Eurovizi: Aktivistka protestovala před arénou proti Izraeli, odvedla ji policie

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová protestovala ve švédském Malmö před arénou, v níž se koná hudební soutěž Eurovize. Připojila se k pochodu tisíců lidí, kteří demonstrují proti zapojení Izraele do této soutěže. Z protestu ji chvíli před zahájením sobotního finále odvedla policejní eskorta.

Protestující si stojí za tím, že izraelská armáda páchá v Gaze genocidu. „Mladí lidé jdou v čele a ukazují světu, jak bychom na to měli reagovat,“ řekla médiím klimatická aktivistka Thunbergová. Protest se konal na náměstí Stortorget, které je vzdálené asi sedm kilometrů od místa, kde probíhala hudební soutěž.

ČTĚTE TAKÉ: Policie zatkla Gretu dvakrát během několika hodin. Blokádou silnic pomáhám klimatu, tvrdí

„Svět nemůže mlčet o genocidě. Každý, kdo může, musí použít svůj hlas a vystoupit proti izraelským zločinům a okupaci, uvedla podle webu Independent Thunbergová s tím, že není možné, aby bylo povoleno vystoupit izraelské zástupkyni.

Server připomíná, že pořadatel Eurovize před soutěží oznámil, že si vyhrazuje právo odstranit na přehlídce jakékoli palestinské vlajky a propalestinské symboly, protože protesty proti účasti Izraele v soutěži v době války v Gaze narůstají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie zatkla desítky propalestinských demonstrantů

Tagy: