Policie zatkla Gretu dvakrát během několika hodin. Blokádou silnic pomáhám klimatu, tvrdí

Nizozemská policie v sobotu hned dvakrát zadržela Gretu Thunbergovou. Klimatická aktivistka se nejdříve spolu s dalšími účastníky demonstrace na ochranu ovzduší snažila zablokovat hlavní dálnici do Haagu. Po propuštění se zúčastnila blokády přímo ve městě a opět skončila v rukou policistů, informují zahraniční média.

Thunbergová se nejprve společně s přibližně 100 členy skupiny Extinction Rebellion pokusila zablokovat dálnici do nizozemského města Haag. Tu ale střežili policisté, a tak se protestující přesunuli na nedalekou silnici. Policie je všechny zadržela a velkým autobusem odvezla na stanici, informoval web NL Times.

ČTĚTE TAKÉ: Kritická situace. USA mohou Ukrajině prohrát válku, míní experti. Hrozí útok na klíčové město

Poté, co byla 21letá Švédka propuštěna, zúčastnila se v Haagu další blokády silnic. Policisté ji tak zatkli už podruhé během několika málo hodin. To ale Thunbergové zřejmě nevadí. „Jsem tady kvůli klimatickým cílům. Lidem byla po desetiletí slibována změna. Nic se ale neděje jen tak. Uvidíme, jestli to teď začne fungovat,“ cituje vyjádření Thunbergové pro nizozemskou tiskovou agenturu ANP web Kleine Zeitung.

Demonstraci podle agentury AFP svolalo mezinárodní radikální sociálně-politické hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí, pozn. red.). Po nizozemské vládě požaduje, aby zrušila všechny dotace na fosilní paliva, jako je uhlí, ropa nebo plyn.

V listopadu loňského roku se Greta Thumbergová dostala do sporu s jiným účastníkem klimatické demonstrace. Ten ji dokonce vytrhl mikrofon z ruky. Více v reportáži:

Tagy: