TikTok se ohradil proti hrozbě zákazu. Pošlapete svobodu slova 170 milionů Američanů, tvrdí

Sociální síť TikTok se v neděli opět ohradila proti svému potenciálnímu zákazu ve Spojených státech. Ten by podle ní narušil právo na svobodu slova až 170 milionům Američanů, kteří síť používají. Sněmovna reprezentantů USA v sobotu kvůli obavám z úniku dat Američanů do rukou Komunistické strany Číny přijala zákon, jenž by k zákazu vést mohl. TikTok vlastní firma ByteDance se sídlem v Číně, ačkoliv data uživatelů byla podle šéfa sítě Shou Zi Chewa vždy uložena ve Spojených státech nebo Singapuru.

Dotyčný zákon kongresmani v sobotu schválili většinou 360 ku 58 hlasů a poslali jej tak k projednání do Senátu. Návrh nazvaný „Zákon o míru prostřednictvím síly ve 21. století“ rovněž umocňuje prezidenta přijmout rozsáhlé sankce vůči Íránu a ruským činitelům nebo vládě umožňuje využít zmražená ruská aktiva k podpoře Ukrajiny bránící se ruské invazi.

ČTĚTE TAKÉ: Skončí TikTok v USA? Zákonodárci schválili návrh, který by mohl vést k zákazu aplikace

Mateřské společnosti TikToku, čínské ByteDance návrh stanovuje devítiměsíční lhůtu, v níž musí prodat svůj podíl v sociální síti. Lhůtu může úřad prezidenta prodloužit o tři měsíce, pokud usoudí, že firma učinila pokrok ve snaze podíl prodat, uvádí agentura Reuters. Zákon v sobotu prošel v rychlém sledu hlasování společně s návrhy zákonů o zahraniční vojenské pomoci Ukrajině, Izraeli a americkým partnerům v jihovýchodní Asii.

„Je nešťastné, že Sněmovna reprezentantů využívá legislativu o významné zahraniční pomoci jako zástěrku, aby protlačila zákon, který by pošlapal svobodu slova 170 milionů Američanů,“ cituje Reuters nedělní prohlášení TikToku. Společnost již uvedla, že americká data nikdy s čínskými úřady nesdílela a nikdy by tak neučinila.

Zatímco zastánci zákona se obávají čínské špionáže, úniku dat a čínské propagandy, která má podle nich snazší cestu do amerických mobilních telefonů, odpůrci uvádějí, že Čína a další rivalové Spojených států mohou už nyní americká data nakoupit u zprostředkovatelů a využít je k dezinformačním kampaním.

Prosazení zákona proto podle nich nedává valný smysl. Kromě TikToku o právnosti návrhu pochybují i někteří demokraté; kongresmanka Ro Khannaová v neděli řekla stanici ABC News, že zákaz TikToku by nemusel obstát u soudů, odkazovala se přitom na první dodatek americké ústavy o svobodě slova.

Američtí senátoři by podle Reuters o návrhu zákona mohli hlasovat už v příštích dnech. Prezident Joe Biden avizoval, že by jej podepsal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel muž, který se zapálil před budovou soudu, kde se vybírala porota kvůli procesu s Trumpem

Tagy:
zákaz Ukrajina Írán Joe Biden sociální síť mobilní aplikace TikTok USA Čína ByteDance Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických