Lindemann přiveze do Prahy svůj sólový oplzlý cirkus. Zůstává nad Rammsteinem mrak obvinění?

Již ve středu se fanoušci frontmana skupiny Rammstein Tilla Lindemanna mohou těšit na divokou show v rámci jeho sólového projektu. Oplzlý cirkus ve výrazných rudých barvách a plný upnuté kůže je doprovázen spektakulární, ale velmi explicitní projekcí za podiem. Koncertní šňůra německého velikána industriálního metalu souvisí s vydáním nové desky, která spatřila světlo světa 3. listopadu. Umělce přitom v posledních měsících doprovázely značné kontroverze, kdy proti němu byla vznesena závažná obvinění popisující sexuální nátlak či delikty.

Obvinění se snesla na hlavu frontmana Rammsteinů Lindemanna po koncertě 22. května v litevském Vilniusu. Internetovým prostorem se šířila videa irské fanynky Shelby Lynnové, v nichž popisovala, že ji zpěvákův tým pozval do zákulisí, kde byla údajně zdrogována. Podle svých slov si pamatovala pouze mlhavé obrysy chvíle, kdy ji jeden člen týmu měl zavést pod pódium.

ČTĚTE TAKÉ: Frontman Rammsteinů volný. Prokuratura stopla vyšetřování jeho údajných sexuálních útoků

Tam měla podle Lynnové stát malá budka podobná kabince, v níž čekal sám Lindemann. Po fanynce z Irska prý vyžadoval sex, a když ho odmítla, podrážděně reagoval a údajně ji v úzkém prostoru chvíli držel. Žena dále argumentovala tím, že když se ráno po koncertě probudila, nedokázala si vzpomenout, jak se na hotelový pokoj dostala, a měla na těle množství modřin, jež nejspíše vznikly silným stiskem, neboť jejich kontury připomínaly prsty.

Přesto později zdůrazňovala, že se jí Lindemann nijak nedotknul ani se ji nepokusil znásilnit. Mimochodem údajným členem frontmanova týmu, který fanynku do prostoru pod podiem zavedl, měl být americký hudebník Joe Letz, který aktuálně v sólovém projektu německého hudebníka zajišťuje bicí.

Aféra nabyla monstrózních rozměrů poté, co se německým novinářům přihlásilo množství žen s podobnými zkušenostmi s pochybnými praktikami na večírcích samotného Lindemanna, nikoliv kapely jako celku. Objevil se i případ z minulosti, v němž podle výpovědi poškozené figuroval i klávesista Rammsteinů Christian „Flake“ Lorenz. Jeho jméno však ve vyšetřování prokuratury nijak nezaznělo.

V červnu fanoušky německého hudebního kolosu znejistil příspěvek bubeníka Christophera Schneidera, v němž hudebník hovořil o tom, že se Lindemann od zbytku kapely v posledních letech separuje a organizuje vlastní večírky. Koncertní turné Rammsteinů po letních stadionech tak poznamenalo množství protestů, a to zvláště během trojkoncertu na berlínském olympijském stadionu či v Mnichově.

Lindemannovo jméno však bylo na konci srpna očištěno berlínskou prokuraturou, která úzce spolupracovala také s litevskými kriminalisty, kteří se případem zaobírali jako první. Státní zástupci zhodnotili předložené důkazní materiály jako nedostatečné a frontmana zprostili obvinění.

Krátce nato se 8. září na hudební scéně objevila novinka z Lindemannovy sólové tvorby, kterou rozjel v roce 2015 tehdy ještě se švédským hudebníkem Peterem Tägtgrenem, pod titulem Zunge (Jazyk). Projekt lakonicky pojmenovali Lindemann. Spolupráce však skončila v roce 2021 po vydání prvního živého alba z Moskvy. Německý frontman přesto v hudební tvorbě neustal a s přidáním svého křestního jména do názvu pokračuje ve svých vlastních muzikantských kolejích.

Doslovná sonda do umělcova nitra

Novinka Zunge se nesla ve znamení krvavého spektáklu. Doprovodný hudební klip byl natáčen mezi cvičenými tygry v petrohradském cirkuse a je plný výjevů, z nichž se divákům se slabým žaludkem může udělat nevolno. Jedná se totiž o doslovnou sondu do umělcova nitra –⁠ vše začíná snímáním zpěvákových útrob za pomoci kamerky, s níž se běžně provádí lékařská vyšetření.

Následně si zpěvák v otrhaném oblečení nechá sešít rty k sobě. Při jeho oblibě v testování, jakou bolest tělo snese, se přitom nejedná o žádnou zásluhu profesionálních make-up artistů. Vše je skutečné.

Mnoha posluchačům připomněl vizuální doprovod i text k písni ne náhodou veřejné víření, v jehož epicentru se Lindemann ze dne na den objevil. Motivy nemožnosti promluvit a mít „sešitá“ ústa či verše o jazyku bez kosti, který může zhmotnit vše, co si jeho majitel přeje, jsou ale spíše vhodně načasovaným marketingovým tahem, jelikož skladba i klip vznikly již v roce 2021.

O pár týdnů později se zpěvák vytasil s téměř 20minutovým výpravným videem, na jehož podkladu představil hned tři písně z oznámené desky. Opět nechyběl podtón libida a nebyla nouze ani o množství nahých žen. Tygry však tentokrát nahradila jiná nebezpečná šelma: ženské osazenstvo dekadentního večírku doplnil medvěd v zápalu oslav. V další vydané skladbě Sport Frei doprovázené videoklipem si vzal Lindemann na paškál kult těla či fetišizované oddávání se sportu za cenu vlastního zdraví.

Potraty i tango

Na koncertu tak zazní i skladby z nového alba, jež je pojmenované po prvním vydaném singlu Zunge. Kromě již nechvalně známých kontroverzních počinů jako Praise Abort (Sláva potratu) či Golden Shower (Zlatá sprcha) se mohou diváci rovněž těšit na teátr poplatný textovému aranžmá, jež nabízí nejen širokou škálu sexuálních úchylek, ale i témata stárnutí, narcistního chování či nelehkých mezilidských vztahů.

Mezi písněmi tvrdého ražení se tak mimo jiné rozezvučí struny akustické kytary při jímavém romantickém tangu. Mezi své obecenstvo dokonce vyrazí i samotný principál svého vlastního oplzlého spektáklu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ed Sheeran pobláznil Hradec. Hotely jsou zcela vyprodané, politici se kvůli koncertu hádají

Tagy:
hudba protest koncert obvinění kontroverze Rammstein Till Lindemann Joe Letz Shelby Lynn Christoph Schneider Christian Lorenz sólový projekt