Tisíce domácností bez proudu, pády stromů i auto na střeše. Vichr, mráz a sníh trápí Česko

Přes šest tisíc českých domácností bylo ve čtvrtek odpoledne bez proudu kvůli počasí. Silný vichr a sněžení způsobily kromě pádů stromů i řadu dopravních nehod po celé republice. V Plzeňském kraji skončil kvůli náledí osobní vůz na střeše, při příjezdu k nehodě havarovali dokonce i hasiči.

Bez elektrického proudu bylo okolo jedné hodiny odpoledne 6 600 domácností. Hlášení poruch přicházela hlavně z Trutnovska a Příbramska. Energetici evidovali celkem sedm poruch na vysokém napětí, uvedla mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Přerušení dodávek nejčastěji způsobily stromy popadané do vedení.

Aktuální počasí sledujte na radaru ZDE.

Pracovníci poruchových čet do terénu vyjížděli už v noci na čtvrtek. Nejhorší situace nastala ve středu kolem 21:00, kdy energetici evidovali dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny bylo na území, které zásobuje ČEZ Distribuce, asi 18 tisíc domácností.

Počasí může komplikovat dodávky elektřiny i v dalších dnech. Meteorologové prodloužili výstrahu před silným větrem. V části Česka platí do soboty. Na některých místech může vítr v nárazech dosáhnout rychlosti i 90 kilometrů za hodinu. Na horách mohou vznikat sněhové jazyky, někde i závěje, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Auto na střeše

U Zruče v Plzeňském kraji vylétlo osobní vozidlo z komunikace a skončilo na střeše. Jednu zraněnou osobu kvůli tomu převzali do péče záchranáři. Při příjezdu k nehodě bourali i sami hasiči. „Naše velitelské auto se střetlo s dalšími třemi osobními automobily v těsné blízkosti havárie,“ napsal sbor na Facebooku. Incident, který mělo způsobit silné namrznutí vozovky, se obešel bez zranění. Přímo ve Zruči jen o něco později způsobil výpadek elektrického proudu autojeřáb, který narazil do sloupu vedení.

Policisté Karlovarského kraje vyzvali tamní řidiče ke zvýšené opatrnosti. Pokud to není nutné, za volant by prý raději neměli sedat. „Sjízdnost a průjezdnost silnic v celém kraji komplikuje husté sněžení i déšť,“ napsala policie na Twitteru.

Ústečtí hasiči zasahovali jenom v noci u deseti případů stromů spadlých na komunikace. V Praze pak ve středu večer způsobil silný poryv větru pád stromu na zaparkované auto.

Tagy: