RADAR: Nebezpečný vítr a silné sněžení se ženou na Česko. Podívejte se, co u vás hrozí

Meteorologové očekávají ve čtvrtek dešťové i sněhové přeháňky. V platnosti jsou hned tři výstrahy – před silným větrem, sněhovými jazyky i závějemi. Varování před silným větrem navíc Český hydrometeorologický ústav prodloužil až do soboty a hrozit může i vysoké nebezpečí. Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat na radaru. Na místech, kde se vyjasní, hrozí navíc i tvorba náledí.

Ve čtvrtek bude panovat proměnlivá oblačnost, místy dešťová nebo smíšená. V polohách nad 500 metrů se očekávají převážně sněhové přeháňky. Postupně bude od západu zataženo. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, na horách kolem −1 °C.

V Česku ve čtvrtek také silně fouká, k večeru by se ale vítr měl uklidnit. Ráno meteorologové očekávají opět jeho zesílení. Výstraha před velmi silným větrem s vysokým stupněm nebezpečí tak platí od pátečních 8:00 do sobotního dopoledne pro části Vysočiny, jižní Moravy a Pardubického kraje. Na dalším území ČR je výstraha vyhlášená ve stejném období, ale s nízkým stupněm nebezpečí.

„Hrozí možné poškození stromů a lesních porostů, stejně jako menší škody na budovách. Může dojít k úrazu uvolněnými předměty nebo zlomenými větvemi. Stejně tak mohou vznikat komplikace v dopravě,“ varují experti.

V platnosti jsou až do čtvrteční 18. hodiny i další dvě výstrahy. Před závějemi platí varování v polohách nad 700 metrů pro Liberecký, Královéhradecký, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. „Hrozí nebezpečné podmínky pro řízení vozidel, některé vozovky mohou být nesjízdné. Mohou se tvořit komplikace se zásobováním či zdravotnickými službami. Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy,“ uvádí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Situaci v konkrétních krajích můžete sledovat na radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální sněhové pokrývky rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh.

Řidiči by neměli zapomenout na zimní výbavu. „Ve vozidle mějte vhodné teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Většinu cesty si naplánujte tak, aby proběhla za denního světla,“ doplnili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATSněhová kalamita i silný vítr komplikují dopravu. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Další výstraha platí před sněhovými jazyky, opět do 18. hodiny. V polohách nad 700 metrů varování platí pro Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Královéhradecký, Pardubický, Zlínský, Moravskoslezský kraj a Vysočinu.

Varování se může prodloužit

„Očekává se zhoršení sjízdnosti komunikací, některé vozovky mohou být nesjízdné. Při řízení auta je nutná zvýšená opatrnost. Při cestování sledujte dopravní zpravodajství. Na horách dodržujte pokyny Horské služby,“ podotýkají meteorologové.

Meteorologové navíc varují před náledím. „Pozor v ranních hodinách na náledí. Na některých místech se vyjasnilo a teploty povrchů klesly pod 0 °C. Hlavní silnice jsou ošetřené, ale na menších to bude klouzat,“ napsali na Twitteru.

V noci na pátek bude zataženo, od západu se čeká sněžení. V polohách pod 300 metrů se pak očekává déšť nebo déšť se sněhem. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 2 až −2 °C, na severovýchodě a východě teploměry naměří až −5 °C, ojediněle se bude tvořit náledí.

V pátek bude zataženo, očekává se déšť, srážky smíšené i sněhové. Místy mohou být srážky i vydatné. Odpoledne se ojediněle mohou vyskytnout také bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C. Na horách může vítr dosahovat v nárazech rychlosti až 110 km/h.

A co přinese víkend? V sobotu i v neděli bude zataženo až oblačno. První víkendový den se na většině území očekávají přeháňky, a to zejména sněhové. Teploty se přes den budou pohybovat mezi 1 až 5 °C. V neděli se opět čeká občasné sněžení, v polohách pod 400 metrů srážky dešťové nebo smíšené. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi −2 až 2 °C.

Tagy: