Tlustý: Zločinecká vláda situaci jen zhoršuje. Řešením je úřednický kabinet, navrhuje Škromach

Exministři Vlastimil Tlustý a Zdeněk Škromach

360° 26.9.2023

Konsolidační balíček je nezodpovědnost a katastrofa. Kroky zločinecké vlády budou krizi jen zhoršovat. Tak se k ekonomickým rozhodnutím kabinetu Petra Fialy (ODS) vyjádřil bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. Odvolal se i na statistiku, podle níž má Česko desetkrát více úředníků na počet obyvatel než Švýcarsko. Podle bývalého ministra práce a sociálních věcí za ČSSD (nyní SOCDEM) Zdeňka Škromacha by v současné situaci byla nejpotřebnější úřednická vláda.

Tlustý v pořadu 360° hovořil o současné vládě jako o „zločinecké“ a konsolidační balíček označil za katastrofu. „Je to neuvěřitelná nezodpovědnost. Všechny kroky budou krizi ještě více prohlubovat. Vláda neustále zveřejňuje nějaká čísla, sám se už v nich nevyznám,“ pronesl exministr financí.

ČTĚTE TAKÉ: Konsolidační balíček by měl být tvrdší. Lepší by byly dva obtížné roky, řekl prezident Pavel

Podle něj by inflaci zastavila důslednější korekce hospodaření státu. „Dál se vedou debaty, jaké skupině se vlastně ty peníze vezmou, ale vše se pohybuje v řádech maximálně desítek miliard. Proti tomu stojí problém v hodnotě 400 miliard. Přijde mi, že tyto diskuse odvádějí pozornost. Vláda předstírá, že něco dělá, ale celou situaci zhoršuje,“ je přesvědčen Tlustý.

Podle bývalého ministra financí trpí státní rozpočet velkým množstvím státních zaměstnanců na ministerstvech. „Máme velké množství úředníků. Podle statistiky jich je na počet obyvatel až desetinásobně více než ve Švýcarsku. Jejich počet proto musí být zredukován. Pokračování tohoto hospodaření je prostě cestou bankrotu,“ pronesl.

Podle Škromacha výrazně chybí komunikace mezi opozicí a vládou. Hlavním problémem prý však je velký počet menších politických subjektů. „Po období dvou silných vlád, občanských demokratů a sociálních demokratů, dnes je dnes situace taková, že jsou ve Sněmovně různě rozdrobené pidistrany. Do podobných vládních koalic přinášejí chaos,“ řekl v pořadu 360°.

Výsledná podoba úsporného balíčku je podle něj nejvíce ovlivněna těmito stranami. „Například lidovci jsou dobrým příkladem: jsou ve všech vládách a snaží se vždy urvat co nejvíce,“ podotkl Škromach.

Vláda by podle něj mohla zažít do konce volebního období značné potíže. „Jak bude narůstat napětí a nedůvěra v to, že budou opětovně zvoleni, může dojít k situaci, že někteří koaliční partneři menších stran přispějí k pádu vlády,“ pokračoval. „Momentálně by byla potřebnější úřednická vláda složená z odborníků než ta, co škodí,“ dodal.

Hosté dále hovořili o jiných podobách úsporného balíčku či zvyšování daní. Podívejte se v úvodním videu.

Tagy:
návrh státní rozpočet rozpočtový schodek státní dluh úspory Zdeněk Škromach Vlastimil Tlustý Vláda ČR Poslanecká sněmovna ČR konsolidační balíček