To nejtěžší Ukrajinci překonali. Blíží se ke klíčové tepně Rusů, míní experti o průlomu linií

Ukrajinský voják z 28. samostatné mechanizované brigády během bojů s Rusy poblíž Bachmutu.

Ukrajinská protiofenziva

Ukrajinci mají v prolomení fronty u Surovikinovy linie to nejtěžší za sebou, tvrdí vojenský analytik Lukáš Visingr. Pokud by ukrajinské síly dokázaly průlom rozšířit, mohly by nasadit více tanků a definitivně proměnit styl bojů. Ukrajinci se blíží k obci Tokmak, kterou vede klíčová železnice pro ruské zásobování, upozornil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Ukrajinské protiofenzivě se v Záporožské oblasti podařilo „zakousnout se“ do ruské obrany, když prolomili její linii poblíž obce Robotyne. „To nejtěžší mají za sebou, protože se jim podařilo překonat rozsáhlá minová pole, která byla ostřelována dělostřelectvem, a protitankové a protipěchotní překážky. Dostali se přes první hlavní obrannou linii, kde Rusové vybudovali polní fortifikace. Průlom takzvané Surovikinovy linie se dá datovat na středu 30. srpna,“ vysvětlil Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské drony během útoku explodovaly na území NATO, tvrdí Ukrajinci. Rumunsko to popírá

„Průlom se daří Ukrajincům udržovat, možná i rozšiřovat. Rusové naopak přesouvají další síly z různých oblastí a snaží se tu pomyslnou díru ucpat. Pokud se Ukrajincům podaří dál postupovat, leží před nimi další obranná linie, která je ale podle všeho mnohem slabší, v současnosti se zdá i neobsazená. Teď je důležité, aby se podařilo průlom rozšířit, aby ukrajinské jednotky mohly nasadit zálohy a manévrové síly, tedy mechanizované brigády, které mají výzbroj a výcvik od zemí NATO,“ zhodnotil odborník.

Situace na tomto úseku fronty se podle něj pohybuje na pomezí statického a manévrového stylu boje. „Pokud se podaří průlom rozšířit, překlopíme se definitivně do manévrového stylu. Ukrajinci budou schopni nasadit větší počet mechanizovaných a tankových jednotek, které mohou rychle pronikat do hloubi ruské obrany,“ popsal vojenský analytik.

Postup v oblasti má pro ukrajinské obránce značný potenciál i z dalšího důvodu. Domácí vojska se totiž blíží k obci Tokmak. „Město samo o sobě by nebylo příliš důležité. Před válkou mělo nějakých 28 tisíc obyvatel. Podstatné ale je, že tudy vede železnice spojující Krym s okupovaným Donbasem a samotným Ruskem. Pro ruskou armádu, která hodně závisí na železničním zásobování, je to opravdu důležité místo,“ vysvětlil Matyáš Zrno ze zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry přesného náletu a exploze. Ukrajinský kamikaze dron zmasakroval tři okupanty

Tagy:
válka armáda Ukrajina Rusko Matyáš Zrno Lukáš Visingr Záporoží ruská invaze na Ukrajinu protiofenzíva