Putinovy dračí zuby selhaly. Měsíce budovanou linii Rusů zdolali Ukrajinci překvapivým tahem

Ukrajinští vojáci s obrněným vozidlem v Doněcké oblasti

Osudové chvíle zažívá v těchto dnech ruská invazní armáda na Ukrajině. Ukrajinským vojákům z 82. výsadkové brigády se totiž podařilo prorazit obávané ruské „dračí zuby“ takzvanou Surovikinovu linii“ (pojmenované po jejím staviteli, v současné době sesazenému ruskému generálovi Sergeji Surovikinovi) v Záporožské oblasti. Probojovali se až dva kilometry za touto linií na území ovládané Ruskem, píše válečný zpravodaj deníku Bild Julian Röpcke.

Dračí zuby jsou betonové bloky ve tvaru pyramidy, které mají zastavit nepřátelské tanky. Ukrajinští vojáci měli Rusy překvapit tím, že nezaútočili těžkou technikou, jak by se očekávalo. Nejdříve na pozice ruských vojáků útočily ukrajinské kamikaze drony, které podpořilo dělostřelectvo kazetovými bombami. Ukrajinští vojáci potom protitankovými zátarasy a hlubokými zákopy Rusů prošli pěšky, píše Röpcke v článku pro Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Mír bez Ukrajiny není možný, bez Ruska ale také ne, uvedl šéf rakouské diplomacie Schallenberg

Úspěch 82. výsadkové brigády potvrzují záběry z ruského dronu, který zachytil ukrajinské vojáky u vjezdu do vesnice Verbove, kam se Rusové. Další zprávy pak hovoří o těžkých bojích o strategické místo.

Již v úterý večer ruští váleční bloggeři hlásili „kritickou situaci poblíž Verbove“. Ve středu ráno bylo jasné, že se Rusko stahuje z hlavní obranné linie, která se budovala měsíce. „Informace, které se vojenské krysy snažily dlouho tajit, se potvrdily. Ukrajinci pokračují v postupu mezi Novoprokopovkou a Verbove,“ napsal podle Bildu jeden blogger na sociální síti Telegram.

Zda se ukrajinským silám skutečně podařilo v Záporožské oblasti prolomit ruskou linii, je obtížené ověřit. Ukrajinská armáda pokrok na těchto pozicích nepotvrdila, hovořila pouze o obecných „úspěších“ v oblasti a „dosažení milníků“ v Záporožské oblasti. Zpravodajský web Militarnyi, který se detailně zaměřuje na činnost ukrajinské armády, útok na Verbove potvrdil. „Ukrajinské dělostřelectvo eliminovalo ruské vojáky, kteří okupovali Verbove v Záporožské oblasti,“ stojí v článku. Doplněné je i video, které má celou akci zachycovat.

O průlomu ruských obranných linií hovořila v těchto dnech také zástupkyně ukrajinského jižního velitelství Natalija Humenjuková. „Když naše jednotky přímo postupují, nepřítel nemá šanci zkonsolidovat protrženou obranu, takže tam vznikají průlomy. Postup našich jednotek je geograficky zcela zřejmý a ukazuje se, že se nepřátelské síly stahují,“ uvedla podle Militarnyi.

Úspěch v záporožské oblasti a postup přes ruské obranné linie už minulý týden zmiňoval také Michajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeden z velitelů pak pro agenturu Reuters uvedl, že postup Ukrajinců směrem na okupovaný Berďansk, který leží u Azovského moře, bude nyní mnohem rychlejší.

Pokud by se ukrajinský postup potvrdil, Rusko by čelilo extrémně obtížné situaci. Ruské síly by musely buď ustoupit na jih a Ukrajinci by se přiblížili na dostřel okupovaným městům Tokmak, Polohy nebo Melitopol, nebo by pokračovali v bojích, což by znamenalo obrovské ztráty. Kreml musel stáhnout zálohy z jiných částí fronty nebo dokonce poslat nové jednotky z Ruska, upozorňuje Bild.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Ukrajina Rusko boje ruská invaze na Ukrajinu Záporožská oblast