Toalety pomazané výkaly a močí. Němečtí plavčíci nadále svádí zoufalé boje s výtržníky

Situace na německých koupalištích je stále vyhrocená.

Němci se bojí na koupaliště

Kdo by se chtěl v horkých dnech zchladit na koupališti v Německu, může mít smůlu. Poslední měsíc se na nich opět množí konflikty s přistěhovalci. Zaměstnanci plováren se bouří. Některá proto zavírají, mění pravidla nebo žádají o stálou policejní ochranu.

Scéna, která je podle německých plavčíků až zoufale běžná. Zaměstnanec koupaliště se snaží zkrotit houf rozjívených mladíků a ti ho ignorují či zesměšňují. V tom lepším případě. Přibývá prý i napadení.

ČTĚTE TAKÉ: Vzít děti na koupaliště? Nezodpovědnost, varoval plavčík před brutalitou na plovárnách

Jedno z oblíbených koupališť v Berlíně je proto zavřené. Kvůli rvačce z neděle si ze strachu vzalo neschopenku tolik zaměstnanců, že muselo ve středu zavřít, a to na dobu neurčitou.

„Nebyla jsem tu, když došlo k poslednímu incidentu. Na koupališti jsem nikdy žádný konflikt nezažila. Ale kdysi jsem byla svědkem násilností u Plötzensee,“ popsala Maria Falada, jedna z obyvatelek Berlína. Do redakce listu Tagesspiegel dokonce dorazil otevřený dopis plavčíků popisující fyzické útoky, výhrůžky, obtěžování personálu i návštevníků a vandalismus. „Vylučují exkrementy do keřů i před ně, u zdí a toalety jsou pomazané močí i výkaly,“ citoval list šílené zážitky plavčíků.

Dopis jmenovitě viní Araby a Čečence. Podle asociace německých plavčíků je velká většina koupališť bezpečných. Konfliktů v celém Německu ale přibývá. „Útočí na nás slovně i fyzicky, nerespektují naše pokyny a autoritu. Musíme se opravdu hodně snažit, abychom na to množství lidí stačili a bylo tu bezpečno,“ řekl plavčík Ben z veřejného koupaliště Wilmersdorf.

Plošné řešení zatím neexistuje

Někteří zaměstnanci koupališť a politici žádají stálou policejní přítomnost. Policejní odbory ale tvrdí, že by to policii neúměrně zatěžovalo. „Není úkolem policie zajišťovat zábavní tobogány ve venkovních bazénech nebo hlídkovat v prostorech pro opalování,“ řekl jejich předseda Jochen Kopelke.

Německo tyto problémy řeší už roky. Některé plovárny loni omezily kapacitu, zavedly černé listiny výtržníků či navýšily stavy personálu. Plošné řešení se ale nalézt nedaří.

Tagy: