Výhrůžky zažíváme denně, fyzické násilí jednou týdně, popisuje plavčík realitu koupališť

Koupaliště, místa pohody a odpočinku, se mění na arény bezuzdného násilí. Masové bitky, sexuální útoky, výhrůžky střídají plivance a nadávky. Taková je realita německých koupališť. Terčem násilí se v poslední době stávají plavčíci. S jedním z nich rozmlouval deník Bild.

Dlouhá léta pracuje na jednom z berlínských koupališť a podle něj je letos situace „naprosto šílená“. Z obav, aby nepřišel o práci, poskytl deníku Bild rozhovor pod přísnou anonymitou.

ČTĚTE TAKÉ: Vzít děti na koupaliště? Nezodpovědnost, varoval plavčík před brutalitou na plovárnách

Dny začínají většinou v poklidu. „Ráno přijdou důchodci nebo rodiny s malými dětmi. Všechno je v pohodě. Odpoledne ale nastává peklo,“ vypráví. Dorazí mladí lidé, 80 procent z nich má podle jeho slov arabské kořeny.  Vytvoří skupinky kolem 20 osob a začnou dělat problémy na skluzavce nebo skokanském můstku. Když je upozorní, aby dodržovali řád koupaliště, začnou ho vulgárně urážet. „Šu..me tvou mámu. Probodnu tě, ty zkur..synu,“ jsou naprosto normální reakce. Jsou podle něj ale i horší nadávky a výhrůžky.

On sám zatím dopadl celkem dobře, jen ho slovně urážejí, jiní už ale dostali i pár ran nebo kopanců.  „Urážky, výhrůžky smrtí zažíváme každý den, fyzické násilí jednou týdně. To je od začátku letošní sezóny,“ řekl. Mezi plavčíky vládne strach. „Často slýcháme, že pachatelé na nás venku čekají nebo vědí, kde bydlíme,“ říká.

Násilníci jsou mladí lidé. Podle jeho slov to nejsou uprchlíci, ale lidi s migračními kořeny ve věku od dvanácti do 20 let. Zaměřují se nejen na plavčíky, ale jejich oběťmi jsou ženy, homosexuálové a Židé. „Útočníky jsou záměrně uráženi, plivají na ně a fyzicky je napadají,“ popisuje. Často si ani útoků nevšimne nebo se zpožděním, protože primárně dává pozor na koupající se.

Ochranka se sice snaží, ale výbušné atmosféře nedokáže úplně čelit, a tak jedinou záchranou bývá policie. Pomohly by kamery, ale kvůli ochraně osobních údajů je to v Německu velmi obtížné. Další možností podle něj je trvalá přítomnost policistů v areálu.

Na konci rozhovoru se deník Bild plavčíka ptá, zda by na koupaliště šel se svými vlastními dětmi. Jen zavrtí hlavou a řekne: „Ne, radši pojedeme na venkov a budeme se koupat v jezeře.“

Mohlo by vás zajímat: Počasí v Česku a koupaliště

Tagy: