Veřejně přístupné toalety v pražských hospodách? Slušné pouštíme, tvrdí restauratér

360° (510)

V hlavním městě není dostatek veřejných toalet a lidé to pociťují, stěžoval si v pořadu 360° starosta Prahy 7 Jan Čižinský, jenž je zároveň pražským zastupitelem. Pražské restauratéry už před několika dny skrze média požádal, aby své toalety zpřístupnili veřejnosti. Podle zástupce restauratérů v Asociaci malých a středních podniků Luboše Kastnera jde však pouze o politické téma. Když někdo od „odskočení“ požádá, restauratéři ho neodmítnou.

„Nedostatek toalet je velké téma, lidé to pociťují. V internetovém průzkumu hlasovalo 93 procent lidí pro to, že mají problém si v Praze odskočit,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Čižinský. Problém trápí podle něj nejen maminky s dětmi a seniory. Téma otevřel před několika dny a restauratéry překvapil.

Čižinský pro celou Prahu navrhuje systém, který funguje například na Praze 7, kde je starostou. „Město za zpřístupnění nabídne slevu na předzahrádky,“ vysvětlil s tím, že samozřejmostí je slušně se zeptat.

K podnikatelům se ale informace dostala skrze média, a tak nešli pro ostrá slova daleko. „Řešit problém veřejné služby nařízením soukromníkům je komunistický způsob myšlení, aby si město udělalo s prominutím z restaurací hajzlbáby, je nepřijatelné,“ vzkázal tehdy starostovi Prahy 7 v reakci na jeho nápad Jan Horešovský z Asociace restauratérů.

Citlivost je velká

Podle Kastnera rozhodně gastronomie po pandemii covidu potřebuje jiná témata. „Je to jen část předvolební politiky. Spoustě restauratérům vadilo, jak se k nim informace dostaly. Citlivost je velká,“ vysvětloval v pořadu 360°. Ani on ale nechápe, proč mají být restaurace první na ráně.

„Proč se nezeptají úřadů, kanceláří? Nemáme problém lidi pustit, naopak. I v Plzni funguje stejný systém, tam to ale bylo představeno ekonomické komisi, nebylo to vpáleno přes média,“ argumentoval.

„My jdeme příkladem. Když přijdete na radnici, je tam záchod i přebalovací pult, Praha 7 má v tomto čisté svědomí,“ chválil se Čižinský, který si stojí za tím, že systém je výhodný pro obě strany. Jak pro provozovatele, kteří ušetří za pronájem, tak pro Pražany.

Podle restauratérů už je ale „příkazů shůry“ příliš. Ministerstvo zemědělství chce totiž nově například kontrolovat obchodníkům marže. „Apetit úředníků je velký,“ kritizoval Kastner, který radí, ať problém s toaletami politici nechají na podnikatelích.

Tagy: