Prodloužení nouzového stavu? Téma otevřu na vládě, přiznal Rakušan, opozice chce vysvětlení

Vít Rakušan

Ministry pobouřilo Okamurovo vystoupení k běžencům z Ukrajiny, opustili sál

Vláda Petra Fialy (ODS) ve středu bude znovu jednat o prodloužení nouzového stavu. CNN Prima NEWS to potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten současný v Česku platí do 31. května a je vyhlášený kvůli uprchlické krizi spojené s válkou na Ukrajině.

„Téma otevřu zítra na vládě,“ odpověděl v úterý večer Rakušan na dotaz CNN Prima NEWS, zda bude ve středu kabinet znovu jednat o prodloužení nouzového stavu. Na jak dlouho bude chtít ministr nouzový stav prodloužit, už ale neřekl.

O tom, že Rakušan plánuje stav nouze prodloužit, mluvila v úterý na tiskové konferenci po jednání Sněmovny její místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO). „Dozvěděli jsme se, že chce ve středu pan ministr vnitra přijít na vládu s prodloužením nouzového stavu. Chtěli bychom znát řádné zdůvodnění, proč ho chce opět prodlužovat,“ uvedla.

Potřebu nouzového stavu ministři obhajují slovy, že díky němu Česko může zvládat příliv Ukrajinců utíkajících před válkou. Zároveň opakovaně zdůrazňují, že nouzový stav na rozdíl od jeho trvání při pandemii koronaviru neomezuje české obyvatele.

Válka na Ukrajině začala 24. února, nouzový stav v česku platí od pátku 4. března. Na konci března se členové vlády shodli, že nouzový stav chtějí prodloužit na více než 30 dnů, o což museli požádat Sněmovnu. Opoziční poslanci prodloužení kritizovali, vládní koalice má ale v dolní komoře většinu, a tak nouzový stav prodloužila až do úterý 31. května.

Do Česka už před válkou prchly statisíce Ukrajinců, podle údajů ministerstva vnitra speciální vízum dostalo přes 330 tisíc z nich. Drtivou většinu uprchlíků tvoří ženy, děti a senioři.

Tagy:
politika nouzový stav Vít Rakušan ODS CNN Prima NEWS ANO 2011 Starostové a nezávislí vláda Česko vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR Jana Vildumetzová ruská invaze na Ukrajinu