Potraviny v Česku budou nadále zdražovat. Za kolik si nakoupíme chleba či máslo?

Potraviny v Česku dále zdražují

Válka na Ukrajině těžce dopadá také na peněženky českých občanů. Lidem se prodražují základní potraviny, jako jsou pečivo, máslo či olej. Ekonomové varují, že se situace pravděpodobně nezlepší ani v budoucnu. Například bochník chleba by v příštím roce mohl stát až 70 korun a kostka másla 85 korun. Lidé proto již začínají na nákupech potravin šetřit.

„Ceny mouky, pečiva a olejů začaly rychle růst již na konci loňského roku a po začátku války na Ukrajině inflace tento trend zrychlil. Vzhledem k vývoji cen zemědělských komodit na burzách a výraznému zvýšení cen energií patrně potraviny dále výrazně zdraží,“ sdělil pro CNN Prima NEWS ekonom ze společnosti Deloitte Marek David.

Může za to řada faktorů. Například loni bylo Rusko největším vývozcem dusíkatých a druhým největším vývozcem draselných a fosforečných hnojiv na světě. Ukrajina je rovněž významným producentem hnojiv či právě pšenice a slunečnicového oleje. To vše vede ke zvyšování cen základních potravin.

„Citelně zdražuje obilí, hnojiva či – s určitými výkyvy – také pohonné hmoty. Slunečnicový olej už se celkem běžně prodává za 100 korun za litr. Další zdražování, které bude výrazné třeba u pečiva, přijde v příštích měsících a i v příštím roce, kdy se v cenách potravin naplno projeví letošní růst cen a nedostatek hnojiv,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda.

A za kolik si budou lidé v brzké době kupovat základní potraviny? „Chleba se příští rok touto dobou může běžně prodávat za 70 korun za bochník, máslo za 85 korun za kostku. Další cenový šok by přineslo odpojení ČR od ruského plynu. To není ve výše uvedených cenových výhledech zahrnuto,“ vysvětlil ekonom.

Záleží na situaci na Ukrajině

Naopak agrární analytik Petr Havel je lehce optimističtější a doufá, že ceny již nadále neporostou. „V současné době je pšenice na dvoj až trojnásobku obvyklých cen v době před válkou a myslím, že dál už stoupat nebude a trojnásobek předválečných cen je vůbec nejvyšší. Ceny jsou vysoké a bude záležet na tom, jak se Ukrajina vypořádá se situací,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Podle něj také nehrozí, že by Čechům hrozil nedostatek pšenice. „Česká republika je v produkci pšenice soběstačná, dokonce přebytková. Naopak jsme ji v minulosti měli problém vyvézt, to teď asi problém nebude,“ doplnil.

Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček upozorňuje, že zvyšující se ceny potravin již projevují v neochotě Čechů za potraviny utrácet. „Lidé nakupují méně, což jsme viděli na tržbách obchodníků. Právě u potravin již meziročně dochází k poklesu tržeb. Když lidé chtějí nakoupit stejné produkty jako v loňském roce, utratí za ně více peněz, což způsobuje inflace. Nicméně se ukazuje, že skutečně omezují své spotřební koše, aby za potraviny nemuseli vydávat více,“ sdělil ekonom ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: