Tomeš ze Slunečné si zažádal o podporu státu. Umělci vymýšlejí on-line akce

Roman Tomeš v seriálu Slunečná.

Podle nového protiepidemického systému (PES) je pro herce a zpěváky možné pracovat na veřejných místech až od druhého stupně v tabulce kritérií, navíc ve velmi omezeném režimu. To je ale v nedohlednu, a tak se umělci zařídili jinak. Vystupují on-line a k tomu žádají o podporu stát.

S přibývajícími dny, kdy je omezen kulturní život, sází čím dál více zpěváků na on-line vystupování. Vstoupit lidem do obýváku skrze televizní obrazovky se rozhodl i muzikálový zpěvák Jan Kříž.

I když jeho kolega Daniel Landa říkal, že on-line koncerty jsou jako sex s nafukovací pannou, Jan má jiný názor. „Asi mám jinou zkušenost. Nevím, jakou má zkušenost on, to nemůžu komentovat,“ řekl s úsměvem pro pořad Showtime na CNN Prima NEWS Kříž.

„Je to tak, že prvních asi 15 minut streamu bylo zvláštních. Bez diváků je to zvláštní pocit, ale hledali jsme způsoby, jak to udělat interaktivní, abychom byli v kontaktu s komentujícími a věděli, co nám lidé píšou,“ vysvětlil muzikálový zpěvák.

Zároveň přiznal, že mu on-line koncerty do jisté míry mohou kompenzovat ušlé příjmy. „Lidé nám tím dovolí dělat naši práci a pro obě strany to může být příjemné, že můžeme koncertovat i vydělat nějakou kačku,“ dodal Kříž.

Roman Tomeš si zažádal o podporu státu

Řada umělců si ale zažádala o podporu ze strany státu. „Já sama jsem na to nárok neměla, protože pobírám rodičovský příspěvek, ale Roman o podporu žádal. Strávil nad tím asi pět hodin a není jediný. Myslím si, že to vymysleli velmi chytře, aby to plno lidí třeba vzdalo,“ řekla herečka a manželka Romana Tomeše Michaela Tomešová.

Herec a zpěvák Tomeš to ale nevzdal a žádost o příspěvek od státu úspěšně i přes několik úskalí vyplnil a odeslal. „Byl jsem ale navrácen, ať nějaké informace v rámci příloh poupravím. Ale myslím si, že těch žádostí bylo tolik, že snad ani polovina z nás na to nemůže dosáhnout,“ uvedl Tomeš.

„Dosáhne na to asi 12,5 tisíce lidí a Roman měl pořadové číslo 35 tisíc,“ dodala Michaela, která jako každý rok chystá akci k mezinárodnímu dni zdravotně postižených. S jediným rozdílem, že i tato akce bude muset proběhnout on-line.

„Vystupovat bude živá kapela, jen ten koncept musíme trochu pozměnit, ale pro diváky to bude velmi interaktivní. Sami diváci si totiž letos budou dopředu psát o písničky, které by tam chtěli slyšet,“ prozradila na závěr Tomešová.

Tagy: