Topolánek: Sněmovna vypadá jako banka s lupiči a teroristy. Vyjednávat jde jen s prvními

Mirek Topolánek

360° (216)

Hnutí SPD zneužívá sněmovní jednací řád a dolní komora kvůli tomu neplní svou funkci, zhodnotil situaci u poslanců někdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) v pořadu 360°. Poslaneckou sněmovnu přirovnal k bance, v níž se objevili bankovní lupiči a teroristé. Zatímco s první skupinou lidí se dá na něčem dohodnout, v případě teroristů se naopak nevyjednává. Dodal, že jednací řád potřebuje změnu, aby k podobným obstrukcím ze strany Tomia Okamury (SPD) nedocházelo.

Okamurův projev k novele pandemického zákona byl ve středu večer kratší než jeho obstrukční vystoupení v debatě ke změnám programu. V úterý mluvil dlouhých šest hodin. Podobným způsobem obstruovali i další opoziční zákonodárci, program byl schválen až po dlouhých 31 hodinách. Jednání poslanců tedy stále není zdaleka u konce.

Bývalý předseda vlády přirovnal současnou dolní komoru k bance, v níž se náhodně vyskytli bankovní lupiči a teroristé. „S bankovními lupiči se dá vyjednávat, s teroristy se nevyjednává,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS. Lupiči nejspíše myslel hnutí ANO, teroristy pak SPD.

„Jsme v situaci, kdy podle mě musí dojít k dohodě – pokud to je vůbec možné – mezi pětikoalicí a hnutím ANO. Tahle situace poškozuje i je. Musí se udělat kroky, aby Sněmovna plnila svou funkci. Nyní ji neplní. Vláda nemůže vládnout, Sněmovna nemůže zasedat,“ zkritizoval Topolánek přístup opozičních politiků.

Ačkoliv nevolá po překotné změně jednacího řádu, dříve či později by ocenil jeho dílčí úpravy. „Česká republika je jediná země v celé Evropě, která má takto volnou rozpravu. Destruuje to parlamentní demokracii,“ pokračoval někdejší předseda vlády.

Exministr a bývalý poslanec za sociální demokraty Zdeněk Škromach sice vnímá zneužívání jednacího řádu ze strany hnutí SPD, na druhou stranu podotkl, že zákonodárci Tomia Okamury nijak neporušují nastavená pravidla. Podle něj za vzniklou situaci v dolní komoře může samotná vláda Petra Fialy (ODS).

„Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Nemusí se mi líbit Okamura ani jiní poslanci, ale zastupují občany. Zastupitelská demokracie je jiná forma občanské války. Vláda si to svým způsobem zapříčinila sama. Kdyby Senát zákon schválil, tak se nemuselo ve Sněmovně odehrávat nic,“ připomněl Škromach zamítnutí novely pandemického zákona na půdě horní komory.

Zneužívání volnosti jednacího řádu

Topolánek připomněl, že obstrukce zažil jen z vládního křesla, i tehdy se ale jednalo o mnohem snesitelnější situaci.

„Ať už tam seděl Zdeněk Škromach nebo Michal Hašek, nakonec vždy došlo k dohodě. Situace se ale zhoršila. Ukazuje se, že porevoluční jednací řád, který počítal s tím, že se všichni budeme mít rádi a dojdeme k nějakému konsensu, je nedostatečný,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Takhle flagrantní zneužívání volnosti jednacího řádu destruuje samotnou podstatu parlamentní demokracie. A to je cíl Okamurovy SPD,“ doplnil Topolánek.

Tagy: