Experti: Vláda naučila opozici obstruovat. Okamurův monolog byl na úrovni Fidela Castra

Tomio Okamura

Lenka Zlámalová a David Klimeš hodnotí situaci ve Sněmovně

Za nekonečné obstrukce ve Sněmovně si podle novinářky Lenky Zlámalová může vládní koalice trochu sama. „Jak glosoval jeden z lídrů koalice: ‚Naučili jsme je obstruovat, tak se nemůžeme divit, že to dělají,‘“ sdělila ve vysílání CNN Prima NEWS. S novinářem Davidem Klimešem se shodla, že šestihodinový projev Tomia Okamury (SPD) byl na úrovni exprezidenta Kuby – Fidela Castra.

Jednání v Poslanecké sněmovně začalo v úterý ve 14:00 a trvá již více než 20 hodin. Řada nových poslanců tak v únoru zažila už druhé jednání, které se táhlo přes celou noc. Podle Zlámalové je situace horší než při poslední schůzi, která trvala více než 35 hodin.

„Okamura mluvil šest hodin, to je na úrovni Fidela Castra. Jak glosoval jeden z lídru koalice: ‚Naučili jsme je obstruovat, tak se nemůžeme divit, že to dělají,‘“ hodnotila. Její přirovnání šéfa SPD k bývalému prezidentovi Kuby vzal za své. „Nesouhlasím s tím, aby před Sněmovnou stály šibenice a u pultíku se táhly projevy srovnatelné s Castrem,“ podotkl.

Ačkoliv jsou obstrukce od opozice legitimní, podle Klimeše by si jednací řád Sněmovny zasloužil změnu. „Poslanci se mohou vracet k pultíku, je tam neomezený čas pro lidi s přednostním právem, a pak to dopadá, jak vidíme. Když se někdo z opozice rozhodne obstruovat, tak přes to nejede vlak,“ uvedl. „Jde však o složitou věc. Musíte vyrovnat dvě věci – aby se volení zástupci lidu dostali ke slovu a aby se občas o něčem skutečně hlasovalo,“ dodal.

Fascinující urputnost vlády

Naproti tomu Zlámalová by jednací řád nechala, jak je. „Pravidla bych měnila až ve chvíli velké krize. Spíše mě ale překvapuje, jak vláda novelu pandemického zákona tlačí. Myslela jsem, že když ji vládě zamítli vlastní senátoři, tak to v tichosti odklidí a půjdou dál,“ sdělila.

Podle ní novela vládu poškozuje. „Nic zásadního nepřináší. Nejen pandemie, ale i další věci by šly řešit podle nouzového stavu. Lidem je jedno, podle čeho se opatření dělají. Vláda si ale vytvořila voodoo panenku: ‚Babiš používal nouzový stav na vše, my ho používat nebudeme.‘ Fiala to neustále opakuje, je to však politicky škodlivé. Urputnost vlády mě fascinuje,“ dodala.

Tagy: