Totální válka. Zavolejte Putinovi, vás poslechne, naléhal Zelenskyj na Macrona v den invaze

Volodymyr Zelenskyj a Emmanuel Macron

Válka na Ukrajině (7.9.2022 6:00)

Je to totální válka. Nic takového jako v roce 2014. Takto zněla první slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi během jejich telefonátu 24. února. Právě v tento den v brzkých ranních hodinách Rusové zahájili invazi na Ukrajinu. Zelenskyj v hovoru francouzské hlavě státu popisuje, že jeho síly musí bojovat takřka všude na svém území. Nakonec na něj apeluje, aby společně s dalšími světovými lídry zavolal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Měl totiž za to, že Macrona a spol. ruský vládce poslechne a ofenzivu ukončí.

„Takže vyslali speciální jednotky všude, i na Kyjev?“ táže se Zelenského na dálku Macron, který se snaží zjistit informace ohledně zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Videa s hovorem se aktuálně šíří na sociálních sítích.

„Všude. Na Kyjev, na Oděsu i směrem z Běloruska. Takže bojujeme všude na našem území. Všude jsou vojáci,“ popisuje mu přes telefon ukrajinský prezident. Ten dodává, že současná situace je úplně jiná než v roce 2014, kdy Rusové anektovali poloostrov Krym a následně proruští separatisté s ruskou podporou začali bojovat s vojáky ukrajinské vlády. „Tohle jsme si nedokázali představit. Není to jako v roce 2014. Tohle je mnohem horší,“ říká dále Zelenskyj.

Macron jeho slova shrnuje: „Ano, chápu. Je to totální válka.“ Což mu Zelenskyj potvrzuje. Následně se zcela evidentně zaskočený francouzský prezident zmůže jen na dvakrát „OK“. Nic jiného ze sebe nezvládne vysoukat.

Zelenskyj následně říká Macronovi, jaký by si představoval další postup. „Ano... Takže, Emanueli, myslím, že teď je velmi důležité, aby sis promluvil s Putinem, a zároveň, abyste vytvořili protiválečnou koalici,“ pokračuje v hovoru ukrajinský prezident. Ten zde přímo říká, že je důležité válku zastavit. „Jsem si jistý, že evropští lídři a (Joe) Biden (prezident USA, pozn. red.) se dokážou spojit, zavolat Putinovi a říct mu, aby to zastavil. On to zastaví, vás poslechne,“ dodal Zelenskyj.

Zelenskyj: Nikdo v Kyjevě není v bezpečí, jsme obklíčeni

Zelenského se Macron mimo jiné ptá, zda je on sám mimo ohrožení života. „Jsi ty sám v bezpečí?“ táže se Macron, načež ukrajinská hlava státu odpovídá, že „myslí, že ano“. „Jsi si jistý, nebo si to jen myslíš?“ ptá se dále Macron. Zelenskyj reaguje slovy, že v tuto chvíli „není nikdo v Kyjevě v bezpečí“. „Myslím si to, protože jsme v obklíčení ruské armády,“ dodal Zelenskyj.

Jak už dnes víme, Rusům se dobytí Kyjeva nezdařilo a po houževnatém odporu se agresor musel stáhnout až za hranice. Ukrajinci poté znovuobsadili obce v okolí města, přičemž odhalili stovky mrtvých civilistů ve městech Buča nebo Irpiň. Dnes je Kyjev podle všeho zabezpečen.

Aktuální stav na Ukrajině je, zdá se, takový, že Ukrajinci po více než půlroce od zahájení ruské invaze přechází do protiofenzivy. Boje probíhají na jihu v Chersonské oblasti, na východě na Donbase či u druhého největšího města Ukrajiny Charkova.

Rusové se aktuálně snaží zahájit v okupovaných oblastech referenda o připojení k federaci. Putin na slova Západu nijak nereagoval a žádná vyjednávání o příměří aktuálně v plánu nejsou. Západní mocnosti naopak podporují Ukrajinu, a to finanční pomocí i zasíláním vojenského materiálu.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Bělorusko Joe Biden Emmanuel Macron Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu