Tottenham po Mourinhovi převzal benjamínek. Masona přivedla k trenéřině fraktura lebky

Tottenham Hotspur má nového trenéra. Po konci věhlasného Josého Mourinha je to sice jen dočasné řešení, každopádně „Kohouty“ nyní vede Ryan Mason. Tedy kouč, který má v občance napsané datum narození 13. června 1991. Stal se tak nejmladším mužem v historii fotbalové Premier League, jenž se postavil na lavičku a dirigoval svůj tým. A středeční premiéra dopadla zdárně. Londýnský klub porazil Southampton 2:1.

V pozápasovém rozhovoru pro klubovou televizi bylo vidět, jak si úspěšného vstupu na velkou scénu váží. Mason mluvil o statečnosti hráčů a ukázkovém přístupu, díky kterému dokázal Tottenham otočit utkání s nepříznivým poločasovým stavem 0:1. Góly Garetha Balea a Son Heung-mina přihrály tři body na stranu Spurs.

„Nelze vyjádřit, jak moc jsem pyšný,“ říkal trenér benjamínek po vítězství svěřenců, z nichž je mnoho starších než on sám. Jak se stane, že už v 29 letech dovedete tým k vítězství v Premier League – ve které často působí i více než 60letí bardi –, ale i kterékoliv jiné top evropské lize? Většinou za to může ošklivé zranění, které ukončí hráčskou kariéru dříve, než byste chtěli.

Například současný německý trenérský hit Julian Nagelsmann trpěl už jako teenager neustálými zraněními kolene. Proto se ve velmi raném věku vrhl do světa koučinku a už ve 28 letech se stal trenérem bundesligového Hoffenheimu. Z něj se vydal do RB Lipsko a teď je spojován se značkou číslo jedna v Německu Bayernem Mnichov.

Úraz vyhnal z trávníku za postranní čáru i Ryana Masona, byť o něco později než Nagelsmanna. Také to na rozdíl od něj dotáhl jako fotbalista na nejvyšší úroveň. Už od svých osmi let působil v mládeži Tottenhamu, premiéru za A-tým si odbyl v roce 2008. Pak většinu času strávil na hostováních v nižších anglických ligách, nicméně svůj poslední zápas kariéry odehrál střední záložník v Premier League. Ne v dresu Spurs, ale Hullu City.

14 kovových destiček a 28 šroubů

22. ledna 2017 hráli „tygři“ s londýnskou Chelsea. Ve 13. minutě šel Mason po rohovém kopu do hlavičkového souboje s Garym Gahillem. Došlo na hororový střet hlavami. „Cítil jsem, jak mi obří síla prorazila lebku. Byla to ta nejhorší bolest, jakou si lze představit,“ popisoval zpětně.

„Člověk by řekl, že si to nebudu pamatovat, ale není tomu tak. Doktor přibíhal, bolelo to opravdu hodně a následovala klasická prohlídka jako při jakémkoliv poranění hlavy. Bylo to, jako by mi v hlavě vybuchla bomba,“ vykládal dále.

Velmi vděčí klubovému lékaři Marku Wallerovi. Řidič sanitky chtěl jet do nebližší nemocnice, ale Waller rychle zanalyzoval, že nejlepší bude vydat se rovnou na kliniku St. Mary. „Toto rozhodnutí mi pravděpodobně zachránilo život. Pokud bychom jeli do jedné z bližších nemocnic, stejně bych byl nakonec odkázán na St. Mary, takže jsme ušetřili drahocenný čas.“

Po operaci pak byl schopný spát klidně 20 hodin denně, nesnesl sebemenší hluk. Až s odstupem se dozvěděl, že má v hlavě 14 kovových destiček s 28 šrouby.

Bylo jasné, že úplná rekonvalescence je po fraktuře lebky během na dlouhou trať, možná i nekonečnou. Mason si stále nechával čas, chtěl se vrátit na hřiště. Ovšem po roce prohlásil, že definitivně končí. Hrát po takto vážném úrazu hlavy a absolvovat nespočet vzdušných soubojů s hrozbou dalšího zranění, by bylo příliš riskantní.

V roce 2018 se stal součástí trenérského týmu Tottenhamu. Zpočátku měl na starost mládež, a jeden čas se dokonce zasazoval o to, aby bylo hlavičkování pro děti zakázané. Loni v srpnu se stal šéfem úseku vývoje hráčů pro kategorie U-17 až U-23.

Když 19. dubna 2021 odvolalo vedení Spurs kvůli neuspokojivým výsledkům trenérskou hvězdu Josého Mourinha, dostal Mason životní šanci. Sice jen do konce sezony, ale stále může v tak mladém věku prezentovat svůj um na nejsledovanější fotbalové scéně.

Stal se nejmladším trenérem v historii Premier League. Momentálně je také nejmladším trenérem v nejlepších pěti evropských soutěžích, do kterých kromě anglické ligy spadá italská Serie A, německá bundesliga, francouzská Ligue 1 a španělská La Liga. Na druhé místo spadl zmiňovaný a aktuálně 33letý Nagelsmann.

Podle statistického webu BeSoccer Pro je Mason dokonce druhým nejmladším koučem v celé Evropě. Jen lodivod belgického týmu Beerschot-Wilrijk Will Still má méně roků. Loni v říjnu oslavil 28. narozeniny.

Tagy: