Tragédie a bída, zlobí se Babiš na vládu. Pokrytecké, hasíme váš požár, reaguje koalice

Petr Fiala a Andrej Babiš během hlasování o důvěře vládě

Babiš se znovu pustil do vlády Petra Fialy

Tragédie, selhání, bída. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ještě přitvrdil v kritice svých nástupců ve Strakově akademii. Neberte lidem peníze, vyzval je. Ostrá reakce z vládních řad přišla obratem. Co bývalému šéfovi vlády vzkázali Markéta Pekarová Adamová, Vít Rakušan či Marian Jurečka?

Babiš kritizuje například plán zrušit navýšení plateb za státní pojištěnce, který nepřímo potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ale i možné úspory na hygienických stanicích.

„Jestli se opravdu po dvou letech covidu chystají škrty ve zdravotnictví a na hygienách, tak je to podle mě bezprecedentní a nepochopitelné,“ rozčiloval se expremiér. „Neškrtejte ekonomiku, neberte lidem peníze. To bude Fialova bída. Vůbec tomu nerozumíte,“ nešetřil Babiš vládu také ve svém videu, které zveřejnil na sociálních sítích.

Jeho opoziční kolega z hnutí SPD Tomio Okamura si rovněž nenechal ujít prostor pro kritiku kabinetu. „Vybíráte národního ptáka místo toho, abyste řešili energie a dostupnost bydlení,“ vzkázal do Strakovy akademie.

Pětikoalice se ostrým slovům opozice nicméně brání. Naopak tvrdí, že hasí požár, který Babišova vláda založila. Babišovy výroky označila například šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) za „chucpe“.

„Místo toho, aby měl úctu a mlčel, kritizuje hasiče, kteří hasí požár. A ten sám způsobil,“ okomentovala slova šéfa hnutí ANO.

„Mně to od pana Babiše jako obvykle přijde velmi pokrytecké. Jeho vláda vše naslibovala, rozhazovala a do rozpočtu nic nedala,“ přidal se ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zase odráží opoziční útok na řešení cen energií. „Andrej Babiš a jeho vláda od loňského září věděl, že začíná problém s cenami energií. Za ty čtyři měsíce neudělali nic konkrétního, co by občanům pomohlo řešit problém,“ sdělil lidovecký šéf štábu CNN Prima NEWS.

Podle politologa Jana Kubáčka vyceňuje Babiš zuby záměrně, jelikož jeho voliči chtějí vidět, že je stále „alfasamcem“. Roli opozičního předáka proto oceňují. „Hraje se i o to, kdo je tím stínovým premiérem,“ podotkl Kubáček.

Tagy: