Tragédie na Dakaru očima Lopraisova kolegy: Tomu nelze zabránit, divákova chyba

V nelítostném prostředí saúdskoarabské pouště mířil směle Aleš Loprais poprvé k metě, na niž dosáhl jeho strýc Karel celkem šestkrát – k triumfu na Rallye Dakar. Pět etap před koncem slavného závodu držel průběžnou vedoucí pozici. Jenže když se v úterý chystal spát, dozvěděl se, že během dne s kamionem Praga přejel fanouška, který zemřel. „Za hranu duny se nechodí,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS tragickou nehodu Lopraisův kolega Martin Kolomý.

Trůn byl prázdný, obávané kamiony Kamaz na Rallye Dakar v Saúdské Arábii od začátku chyběly. Přitom stačilo, aby ruští závodníci podepsali dokument Mezinárodní automobilové federace. Tím by dali najevo, že s ruskou agresí na Ukrajině nesouhlasí.

Neudělali tak. Hegemonie byla kvůli válce přerušena, což dalo velkou šanci i českým posádkám. Nabídnutou šanci chytil za pačesy Aleš Loprais s Jaroslavem Valtrem mladším a Petrem Pokorou. I po deváté etapě s cílem v Harazu drželo trio vedoucí pozici.

Dobrou náladu zhatili komisaři. Češi už se chystali uložit ke spánku, když se dozvěděli, že měli o několik hodin dříve incident, po kterém zemřel italský fanoušek.

Divák v důchodovém věku si chtěl vyfotit Lopraisovu mašinu Praga v akci. Získat jedinečný záběr z velké blízkosti. Jenže si stoupl na špatné místo. Kamion ho přejel, aniž by to posádka zaregistrovala. Muž zemřel při leteckém transportu do nemocnice.

„Strašně nepříjemná záležitost pro Aleše,“ komentuje pro CNN Prima NEWS závodník Martin Kolomý, který zažil strasti Dakaru jedenáctkrát. Jednou v autě, desetkrát v kamionu Tatra, s nímž se coby pilot jednou vytáhl až na páté místo.

Diváci si chtějí odvézt něco exkluzivního

Vybavuje si podobně děsivý zážitek, kdy se za hranou písečné duny skrýval motorkář opravující svůj stroj. „Přejel jsem mu jen motorku, naštěstí stihl uskočit,“ popisuje 49letý specialista na dálkové rallye.

„Z kamionu není nic vidět, to moc dobře vím. Nelze posádce nic zazlívat. Nevidíte ani z auta. Neukáznění diváci si chtějí udělat co nejlepší záběr a pak se stane něco podobného. Pilot za takovéto věci nemůže,“ zdůrazňuje Kolomý.

„Je to opravdu těžký závod, nikdy vlastně pořádně nevíte, co se za hranou nachází. Danou trasu nemáte najetou, proto je to tak specifická a náročná rallye. V extrémním terénu nevíte, co bude následovat. Soustředíte se na jízdu, jste ve velké rychlosti a podobnými místy projedete s rizikem, že se něco stane. Hlavně tedy vám. Škoda vyhaslého života. Ale divákovi bych zazlíval, že ho vůbec napadlo jít za hranu duny,“ říká.

I když se legendární rallye jmenuje Dakar podle senegalského hlavního města, naposledy na tomto místě končila v roce 2007. Pak se na 11 let přesunula do Jižní Ameriky, kde Kolomý vnímal největší touhu fanoušků pořizovat s rizikem smrtelného zranění unikátní záběry. „To byl extrém. A Saúdská Arábie je zase dostupnější pro evropské fanoušky, kteří se aspoň jednou za život chtějí vypravit na tento legendární závod. A nabízí náročnější terén. Diváci si chtějí odvézt něco exkluzivního.“

Tomuto honu za spektakulárními záběry či fotografiemi – při kterém diváci často ztrácejí rozum – se dá podle Kolomého jen těžko zabránit. „Fanoušci musí být opatrní a ukáznění. Pořadatel tomuto nezabrání. Úterní etapa měla přes 300 kilometrů – to je ohromně dlouhá trasa, která nelze uhlídat. Závodníci udržují kurz, mají napsané jen nějaké skoky, jinak je to o intuici.“

Ještě před tím, než bylo oficiálně jasno, Kolomý tušil, že Loprais nebude pokračovat v závodu. „Jak tak znám Aleše, odstoupí. Je to rovný člověk, jakékoliv věci hned řeší. Bude to mít v hlavě, nebylo by dobré, aby pokračoval.“

Skutečně se tak stalo. Loprais z pozice lídra na Dakaru skončil.

Na svém Facebooku uveřejnil dříve během dne video, které začínalo slovy: „Mám pro vás smutnou zprávu.“ Popsal to stejné, co Kolomý – že v kabině nebyla žádná šance fanouška zaregistrovat, tím pádem pak strhnout volant a zabránit tragédii.

„Strašně mě to mrzí a potáhne se to mým životem,“ hlesl Loprais, který k úterním 43. narozeninám nemohl dostat horší dárek.

Tagy:
poušť Praga Saúdská Arábie Rallye Dakar Ukrajina tragédie kamion fanoušek sport Aleš Loprais Mezinárodní automobilová federace Kamaz Saúdská Arábie Martin Kolomý