Hrůza na italské Ischii: Sesuv půdy zdevastoval ostrov, hledají se přeživší

Důsledky sesuvu půdy na italském ostrově Ischia.

Tragický sesuv půdy na Ischii

Ve městě Casamicciola na italském ostrově Ischia po ranním sesuvu půdy vyvolaném prudkým deštěm zahynulo nejméně osm lidí, další se pohřešují. S odvoláním na ministra infrastruktury a dopravy Mattea Salviniho o tom informoval list La Repubblica. Podle ministra vnitra však žádná oběť na místě potvrzená není. Starosta Neapole informoval o jednom úmrtí. Řada lidí se pohřešuje. Ministerstvo zahraničí nemá informace, že by měli být neštěstím zasaženi čeští občané.

Není úplně jasné, zda a případně kolik lidí při neštěstí zahynulo. Salvini hovořil o osmi mrtvých, starosta Neapole Gaetano Manfredi jen o jednom. Počet obětí na ostrově se podle italských médií každopádně může ještě zvýšit. Proud bahna smetl deset domů, v moři pak skončily desítky zaparkovaných aut a mikrobusů.

Přístav, který zajišťuje trajektové spojení se světem, je nyní uzavřen. Ulice lemují zdevastované vozy, bahno a sutiny. Některé oblasti ve střední a jižní Itálii momentálně sužují silné bouřky. Podle Sebastiana Musumeciho, který vede nově vzniklé ministerstvo pro jižní regiony a moře, na ostrově spadlo 120 milimetrů srážek.

„Náš zastupitelský úřad v Římě v tuto chvíli nemá informace, že by se toto neštěstí jakkoliv dotklo českých občanů,“ sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Mariana Wernerová.

Mezi pohřešovanými je rodina složená z manželského páru a kojence, ale také pětadvacetiletá žena ze dvou domů zničených bahnem. Agentura ANSA dříve zmínila ještě jednu rodinu s dvěma dětmi. Někteří lidé uvázli v místním hotelu Terme Manzi bez elektřiny. Zhruba šedesátiletý muž byl v ohrožení života převezen do místní nemocnice. Tu podle deníku La Repubblica požádalo několik záchranářských týmů o vaky na mrtvé.

K několika domům v nejvíce zasažené oblasti je možné se dostat pouze úzkými a nepropustnými ulicemi, a tak je záchranáři zatím nemohli všechny zkontrolovat a zjistit skutečný rozsah škod. Úřady požádaly místní obyvatele, aby zůstali doma a nekomplikovali záchranné práce. Doprava na mnoha silnicích na ostrově byla zablokována.

Hasičské týmy se snaží dostat do zatím odlehlých míst na různých místech sesuvu. Nyní na místě pracuje 70 jednotek hasičů, dalších devět pluje na pomoc z nedaleké Neapole. Na místě pomáhají také potápěči a námořníci.

Premiérka děkuje záchranářům

K neštěstí se vyjadřují i politici. „Vláda vyjadřuje svoji podporu občanům a starostům na ostrově a děkuje záchranářům, kteří se zapojili do pátrání po pohřešovaných,“ vzkázala na Twitteru italská předsedkyně vlády Giorgia Meloniová.

„Obrázky, které pochází z Ischie, která byla dnes (v sobotu) zasažena hrozivou bouří, jsou příšerné,“ komentoval na sociální síti Twitter situaci také bývalý italský premiér Giuseppe Conte.

Ostrov Ischia se nachází nedaleko Neapole a je známý svými termálními lázněmi. Je největším ostrovem v Neapolském zálivu. Na sopečném ostrově o rozloze 46 kilometrů čtverečních žije celoročně zhruba 63 tisíc lidí, v létě jich tam je více než 200 tisíc.

Tagy: