Tragédie na Ukrajině: Nečekaný ruský útok usmrtil přes 20 vojáků. Pomstíme se, zní vzkaz z ČR

Cvičení vojáků 128. zakarpatské brigády, léto 2023

Vyjádření Zelenského k útoku na 128. zakarpatskou brigádu

Ukrajinští obránci smutní. Při nečekaném ruském útoku přišly o život více než dvě desítky vojáků z 128. zakarpatské brigády, která je úzce provázaná s českou podporou. Raketa dále zranila přes 30 dalších členů. Velitel brigády – plukovník Dmytro Lysjuk – přežil jen díky velké náhodě. Na vině mohly být jak odposlechy, tak pochybení ze strany Ukrajinců, k tragédii se vyjádřil i prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Během udílení medailí a vyznamenání u příležitosti Dne raketových a dělostřeleckých vojsk přilétla na to místo ‚russácká‘ raketa. Bohužel to nepřežilo 22 vojáků, včetně dvou plukovníků. A více než 30 dalších je zraněno,“ oznámil smutnou bilanci raketového útoku humanitární dobrovolník Vasyl Kapustej, který na případ upozornil a který skrze veřejné sbírky dlouhodobě podporuje tankisty ze 128. zakarpatské brigády na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Karel, Václav, nebo Švejk? Český tank na Ukrajině hledá jméno, pod kterým bude trápit Rusy

Ruští okupanti s největší pravděpodobností zaregistrovali velkou koncentraci lidí a aut, svou roli mohly sehrát také odposlechy. Tak či onak Rusové na místo poslali raketu, která jen o fous nesebrala život i samotnému veliteli brigády – zdržel se o pár minut. „Přežil jen díky ohromnému štěstí a náhodě. Jde o největší ztráty za jeden den od začátku války. Navíc jde o skvělé vojáky a důstojníky, kteří patřili k těm nejlepším ve 128. zakarpatské brigádě,“ pokračoval Kapustej.

Naštěstí nikdo z tankistů, na které skládal sbírku, nebyl po raketovém útoku zraněn. Mezi padlými je ale celá řada jejich kamarádů, mnozí z nich se prý znali celé dekády. Největší ztráty zaznamenali vojáci z dělostřeleckého útvaru.

„Nikdy nezapomeneme, pomstíme se. Uděláme vše pro to, abychom této nezlomné brigádě i nadále v budoucnosti co nejvíce pomohli zlepšit její polní podmínky, včetně dronů, tabletů a dalších věcí,“ vzkázal humanitární dobrovolník Vasyl Kapustej, který samostatnou 128. horskou údernou zakarpatskou brigádu podporuje prakticky od začátku války a absolvoval k ní několik výjezdů. Zároveň poděkoval všem, kdo doposud přispěli nebo teprve přispějí do veřejné sbírky na webu Znesnáze21.

V Zakarpatské oblasti byl vyhlášen třídenní smutek. K události se vyjádřil také prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten chce vědět, kdo pochybil v bezpečnostních opatřeních a dovolil tak Rusům zaměřit tak skupinu několika desítek ukrajinských vojáků.

„Upřímnou soustrast blízkým padlých bojovníků. Je to tragédie, které se dalo předejít. Bylo zahájeno trestní vyšetřování. Naším hlavním cílem je odhalit úplnou pravdu o tom, co se stalo, a zabránit tomu, aby se podobné tragédie opakovaly. Každý voják v bojové zóně – v oblasti dosažitelné nepřátelským leteckým průzkumem a palbou – chápe, jak se chovat v otevřeném prostoru a jak udržovat bezpečnost,“ sdělil Zelenskyj ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích.

Ukrajinský prezident zároveň v pondělím projevu oznámil, že velitel samostatné 128. horské úderné brigády Dmytro Lysjuk byl do ukončení vyšetřování postaven mimo službu. Informoval o tom server Ukrajinska pravda. „Celá situace je minutu po minutě analyzována. Bude zjištěno, kdo konkrétně porušil pravidla týkající se bezpečnosti osob. Odpovědnosti se nelze vyhnout,“ uvedl Zelenskyj.

Stejná brigáda jezdí s českými tanky

Nečekaný útok donutil Kapusteje, aby zvážil plánovanou cestu na Ukrajinu právě ke zmiňované brigádě. Původně chtěl předat humanitární pomoc společně s vánočními dárky pro vojáky.

„Aktuálně panuje příliš velké riziko něco takového pořádat znovu, aby se tato tragédie neopakovala,“ konstatoval na platformě X. Slíbil ale, že pokud k předání pomoci nakonec dojde, vše náležitě zdokumentuje jako doposud.

Není to dávno, co také spustil kampaň, jejímž cílem je najít jméno pro darovaný český tank T-72. S ním jezdí právě tankisté ze 128. zakarpatské brigády. K mání jsou celkem tři jména – Václav, Karel a Švejk – a hlasovat mohou všichni, co se do konce listopadu zapojí odesláním dobrovolného příspěvku na veřejnou sbírku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kuriózní moment z bojiště. Ukrajinský granát zachránil zajíce před ruským vojákem. Podívejte se, jak se vše vyvrbilo.

Tagy:
válka armáda raketa Ukrajina humanitární pomoc veřejná sbírka Česko Rusko brigáda Ukrajinci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině Zakarpatská oblast ruská invaze na Ukrajinu T-72 Vasyl Kapustej Ukrajinská 128. horská útočná brigáda