Karel, Václav, nebo Švejk? Český tank na Ukrajině hledá jméno, pod kterým bude trápit Rusy

Český tank T-72 ve službách 128. zakarpatské tankové brigády

Útok českého tanku na Ukrajině

Obrněný český bijec hledá své jméno. Darovaný tank T-72 ve službách ukrajinské 128. zakarpatské brigády je v plném bojovém nasazení téměř od začátku války s ruskými okupanty, křtu se má ale dočkat až v prosinci. O novém jménu mohou hlasovat všichni skrze dobročinnou sbírku – v úvahu připadají jména Karel, Václav a Švejk. „Až se rozhodne o vítězném jménu, pojedeme na Ukrajinu za tankem, pokřtíme ho lahví šampaňského a namontujeme na něj GoPro kameru,“ nastínil další plány Vasyl Kapustej, dobrovolný humanitární pracovník a také iniciátor sbírky pro zkušený tankový prapor, který má ve svých řadách i další české stroje.

S nápadem na křest bojové mašiny přišel společně s tankisty i se svou matkou, s níž rozváží materiální pomoc ukrajinským obráncům. „Řekli jsme si, že je třeba ten tank nějak pojmenovat, aby o něm Češi získali větší povědomí – aby si při vyslovení jména na něj hned vzpomněli a věděli, o jakém konkrétním tanku je řeč,“ popsal Kapustej redakci CNN Prima NEWS záměr celého snažení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Překvapivý“ útok Rusů skončil katastrofou. Ukrajinci je zcela rozprášili, ukazuje video

„Popravdě mě k tomu inspiroval projekt Dárek pro Putina, ten dává technice jména,“ poukázal na tank „Tomáš“ mladý student práv Univerzity Palackého, který má za sebou nejeden výjezd do válkou zmítané Ukrajiny. Aby se odlišil, po dlouhém zvažování vybral trojici finalistů, odkazující na významné české historické či knižní postavy – veřejnost může hlasovat pro Karla, Václava či Švejka.

Zatímco první dvě jména jasně odkazují na významné české panovníky Karla IV. či sv. Václava (potažmo prezidenta Václava Havla, který je podle Kapusteje oblíbený i mezi Ukrajinci), přítomnost Švejka z díla Jaroslava Haška byla spíše recesí. „Jde o velmi známou a ikonickou českou literární postavu, jež je známá i na Ukrajině, obzvláště v Zakarpatí. Naši tankisti, kteří jezdí se zmíněným T-72, slouží právě ve 128. zakarpatské brigádě. Švejk do značné míry charakterizuje Čechy – nic ve zlém. A je to postava spojená s válkou, takže se to prostě nabízí,“ vysvětlil redakci.

Ve hře byla i jiná jména, řada z nich ale musela z kola ven, například kvůli horší výslovnosti pro Ukrajince. Svou šanci „zazářit“ na bitevní frontě tak musí oželet například Přemysl či Bořivoj, a to konkrétně kvůli písmenu „ř“. Není ale vyloučené, že dojde i na další křty, českých tanků je totiž u této konkrétní brigády více.

Jak hlasovat o jménu? Stačí do konce listopadu poslat libovolný dar na sbírku u platformy Znesnaze21.cz a do vzkazu připsat jedno z nabízených jmen. To, které se pak bude opakovat nejčastěji, připadne v prosinci českému tanku.

„Při této příležitosti ho pokřtíme lahví šampaňského. Jméno na tank napíšeme (buď z boku na dělo, nebo ze strany na korbu) a také tankistům darujeme GoPro kameru, kterou připevní na věž a budou pak díky ní natáčet videa ze svých akcí. Ta pak za rozumně dlouhou dobu – až to bude bezpečné – budeme zveřejňovat, aby mohli Češi sledovat úspěchy tohoto tanku a jeho osádky,“ nastínil Kapustej. Za zakarpatskými vojáky chce vyjet poslední týden v listopadu. Chtěl by na místo dorazit na Mikuláše, jelikož ukrajinským obráncům veze také dárky od českých a slovenských podporovatelů.

Veterán od Chersonu i Bachmutu

Zmiňovaný tank T-72 je v bojovém nasazení už od samého začátku války – prakticky od chvíle, kdy jej Česká republika poslala na Ukrajinu. Sám Kapustej potvrdil, že na něj na svých četných humanitárních cestách narazil hned několikrát.

„Prošel si loňskými jarními boji na záporožské frontě, chersonskou ofenzivou na podzim 2022, zapojil se k operacím severně od Bachmutu v Soledaru a pak jel znovu na záporožskou frontu na velkou letní ofenzivu, u níž byl od samotného začátku,“ popsal humanitární pracovník stručnou historii bojového stroje. Tank tedy nese nejednu jizvu z bitev.

Nejdramatičtějšího momentu se měl dočkat loni u Chersonu, kdy byl během střetu poškozen. Tehdy zahynula původní osádka. Po celou dobu nicméně sloužil u tankového praporu 128. samostatné horské úderné zakarpatské brigády, jež sama má na kontě nejeden velký zářez na pažbě. I přes četná poškození se vždy vrátil zpět do bitvy.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

I to je důvod, proč brigádu Kapustej dlouhodobě podporuje veřejnými sbírkami v České republice. Do budoucna plánuje další akce i aukce. Pomoc navíc nepřichází jen v podobě humanitárních zásilek a vybírání jmen pro tank, obráncům obstaral také přípojný vozík na převoz munice.

„Taky ho mají od nás. Byla to rychlá akce – jeden den jsem poslal peníze z naší sbírky, ještě ten den je měli u sebe, následující den pak koupili vozík a hned ten den už jezdili s municí. Takže jsme jim opatřili takovou super materiální pomoc do 24 hodin,“ dodal.

Obránci se mu nesčetněkrát odvděčili nejen slovy díků ve zprávách a videích, ale i symbolicky. Tankisté například darovali svou vlajku jeho alma mater – Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, jež poskytla pomoc civilistům ve válečné zóně. „A humanitárku z fakulty jsme tam vezli my,“ podotkl Kapustej na závěr.

Pokud se chcete zapojit do hlasování o jméno pro český tank T-72 pod vlajkou 128. zakarpatské brigády, zamiřte na stránky dobročinné platformy Znesnaze21.cz a přispějte libovolnou částkou do sbírky. Do zprávy nezapomeňte připsat jedno z preferovaných jmen, tedy Karel, Václav nebo Švejk. Hlasování se uzavře na konci listopadu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci překvapili ruskou kolonu ničivým útokem. Podívejte se, co z ní nakonec zbylo.

Tagy: