Tragédie opředená mlčením. Násilná smrt v Jablonci měla být následkem rodinného konfliktu

Kriminalisté vyšetřují vraždu na Jablonecku.

Vražda v Jablonci

Tragédie opředená mlčením –⁠ sobotní násilnou smrt za zdmi oprýskaného domu nedaleko centra Jablonce nad Nisou dál vyšetřují kriminalisté. Vzhledem k tomu, že podezřelým je mladík, kterému ještě nebylo ani osmnáct let, platí informační embargo. Policisté v pondělí jen upřesnili, že šlo o konflikt mezi příbuznými v rámci jedné rodiny.

Sousedé ještě v neděli hovořili o rvačce mezi dvěma šestnáctiletými mladíky, reportér CNN Prima NEWS ale později ze zdrojů blízkých vyšetřování zjistil, že obětí se stal starší muž. V jakém příbuzenském vztahu s mladistvým útočníkem byli, není jasné.

ČTĚTE TAKÉ: Záhada vraždy devítileté holčičky v Praze. Policie si je pachatelem jistá, na soud ale nedošlo

Podle některých zdrojů měl být na místě ještě další mladík, údajně bratranec útočníka, který měl skončit se zraněním v nemocnici. Tuto informaci ale nebylo možné ověřit –⁠ záchranářům, kteří zasahovali na místě, kriminalisté zakázali poskytovat jakékoliv informace.

Nikdo ze sousedů samotný konflikt nezaznamenal. „Kvůli hluku ze silnice máme hodně izolovaná okna, navíc jsme měli i zatažené žaluzie. Všimli jsme si toho, až když blikaly majáky sanitek a policejních aut,“ řekla reportérovi obyvatelka domu přes ulici. „Kriminalisté se u nás zajímali o kamery, které máme na domě, zda nezabírají protější dům. My je máme namířené směrem dolů na auta, druhou stranu tedy nesnímají,“ dodala.

Mladík, který měl útočit nožem, z místa po činu utekl. Okamžitě se proto rozjela rozsáhlá pátrací akce, která nakonec skončila až za hranicemi města. Podle jednoho z účastníků pátrání narazil na mladíka na útěku jeden z kriminalistů na silnici vedoucí k sousední obci.

Jaký bude osud zadrženého, není jasné. Policisté neřekli, zda ho již z něčeho obvinili. Prozradili pouze, že případ si přebrali krajští kriminalisté, kteří vyšetřují ty nejzávažnější násilné činy včetně vražd. Podle zkušeného právníka může chlapec i přes svůj nízký věk skončit ve vazbě.

„Je samozřejmě nutné k tomu přistupovat extrémně citlivě, vazba by měla být vždy tím nejzazším řešením,“ řekl advokát Michal Tandler. Vazbu v těchto případech podle něj často nahrazuje záruka někoho z příbuzných nebo dohled probačního úředníka.

Pokud kriminalisté mladíkovi prokáží, že muže úmyslně usmrtil, před soudem mu hrozí poloviční trest. „V případě vraždy by to bylo maximálně deset let,“ uvedl právník.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Syny měl bít paličkou, lámat jim ruce a krmit psím žrádlem. Brněnský soud muži udělil 8 let

Tagy: