Tragédie uprostřed lesa. Marka zaživa pohřbily kořeny stromu, zoufalá snaha o záchranu nevyšla

Nad obcí Sása, která leží poblíž slovenského města Zvolen, došlo k tragédii. Pětačtyřicetiletého Marka zaživa pohřbil vyvrácený vysoký strom, jehož kořeny vytrhly ze země masu hlíny a zanechaly po sobě díru. Muž do ní spadl a zasypalo ho to. Otce dvou dětí se snažili zachránit jak jeho kolegové, tak i hasiči. Když se ho podařilo vyprostit, byl už po smrti, informuje slovenský deník Nový Čas.

Podle webu Nový Čas došlo k neštěstí v mimořádně náročném terénu, kam se dá dostat pouze pěšky, což výrazně zkomplikovalo práci přivolaným hasičům.

„Při průzkumu bylo zjištěno, že osobu zavalil kořenový koláč o rozměrech 5 x 3 m,“ citovala TV JOJ mluvčí hasičů v Banské Bystrici Júlii Zeleňákovou. „K události bylo vysláno sedm příslušníků výcvikového centra Hasičského a záchranného sboru Lešť z hasičské stanice Pliešovce se třemi kusy techniky.“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krvavá svatba v Mostě: Žena při slavnostní hostině zaútočila nožem, hrozí jí vysoký trest

Po Markovi tu zůstaly dvě dospívající děti a dlouholetá přítelkyně Andrea. Marek se svou rodinu snažil zaopatřit, jak nejlépe dovedl. Společně se před Vánoci dokonce nastěhovali do nového rodinného domu. „Přemýšlíme, že postavíme na daném místě památník. Teď se však hlavně snažíme pomoct rodině s organizací pohřbu,“ řekl Novému Času starosta obce Sása Zoltán Prokein, který Marka osobně znal a tragédie se ho velmi dotkla.

„Byl to férový chlap, co řekl, to platilo. Ať se v obci konalo cokoliv – stavění májek, odhrnování sněhu i sečení trávy, vždy byl ochotný pomoct. I klub mládeže jsme spolu nedávno postavili ze sádrokartonu. Dokonce se uměl ohánět i s traktorem. Byl to v podstatě můj kamarád,“ dodal sklesle starosta.

Podobný dojem zanechal i u kolegů ze společnosti Obecné lesy Sása, kde dlouhé roky pracoval. „Určitě budeme spolupracovat s obcí a pomůžeme rodině,“ potvrdil mluvčí společnosti Josef Pšida. Kolegové, kteří byli s Markem v osudný den v lese, se nezmohli na slovo. Do poslední chvíle se ho snažili marně zachránit. Svědkům události byla následně poskytnuta psychologická pomoc, zmiňuje Nový Čas.

Dosud není jasné, proč a za jakých okolností k tragédii došlo. Marek byl zkušeným pracovníkem a s pilou pracoval přes dvacet let. Policie situaci stále prošetřuje: „Bylo zahájené trestní stíhání pro čin usmrcení. V případě nyní probíhají procesní úkony. Nařízena byla i pitva, výsledky zatím nejsou k dispozici,“ informovala policejní mluvčí v Banské Bystrici Petra Kováčiková.

Tagy:
strom nehoda les smrt rodina kácení stromů tragédie Most Banská Bystrica Zvolen TV JOJ Lešť obec Sása Pliešovce