Tragédie v New Yorku. Při požáru bytu zemřelo 19 lidí včetně devíti dětí

Tragédie v New Yorku. Při požáru bytu zemřelo téměř dvacet lidí včetně devíti dětí.

Při požáru bytu v newyorské čtvrti Bronx v neděli zemřelo 19 lidí včetně devíti dětí, uvedla agentura AP. Dalších šest desítek osob bylo zraněno a nejméně polovina z nich musela vyhledat pomoc v nemocnici. Na místě zasahovalo přes 200 hasičů, celkem přes 60 osob bylo méně či vážněji zraněno.

„Bude to jeden z nejhorších požárů, jakého jsme byli v New Yorku v moderní době svědky,“ cituje web New York Post starostu Erica Adamse. Podle policie se jedná o nejsmrtelnější požár v tomto městě za více než 30 let. Mezi mrtvými je podle zasahujících jednotek i čtyřletý chlapec.

Příčinou požáru podle hasičů byl porouchaný přímotop

Hasiči upřesnili, že zranění ohrožující na životě utrpělo i dalších 32 lidí, podle webu americké CNN bylo zraněno celkem 63 osob, z toho 13 jich zůstává v nemocnici v kritickém stavu. Starosta Adams, který dojel přímo na místo požáru, označil incident za strašný a bolestivý okamžik pro celý New York. „Dopad toho všeho přinese do města bolest a zoufalství,“ řekl na tiskové konferenci.

Zraněn a převezen do nemocnice byl také jeden z hasičů. Požár zasáhl druhé a třetí patro domu. „Kouř se táhl po celé výšce budovy, což je zcela neobvyklé. Naši členové našli oběti na každém patře a na schodištích,“ popsal komisař Daniel Nigro.

Příčina požáru je zatím neznámá. „Dveře do toho bytu zůstaly otevřené, což způsobilo šíření požáru a kouře. To je vždy problém. Jak vidíme podle rozbitých oken v celé budově, požár si v našem městě vybral svou daň,“ řekl komisař.

Budova podle něj v současné době stojí jako „skořápka svého bývalého já, s okny a několika rozbitými podlažími“.

Pod přikrývkami odnášeli mrtvá těla

Jendou z těch, kteří byli na místě a přežili, je i 27letá obyvatelka domu Cristal Diazová z 15. patra. Když viděla, že hoří, popadla bratrance, svou tetu a psa.

„Pila jsem kávu v obývacím pokoji a ucítila kouř. Začali jsme dávat mokré ručníky do spodní část dveří. Všechno bylo šílené, Nevěděli jsme, co dělat. Podívali jsme se z oken a viděli, jak pod přikrývkami odnášejí mrtvá těla,“ popsala Diazová.

Její 13letá neteř Alanny řekla: „Viděli jsme maminky omdlévat, protože musely sledovat své umírající děti.“ Christopher Carrasquilo, který bydlí vedle Diazových, pak vběhl do útrob budovy, aby pomohl zachránit ostatní obyvatele. „Ve výtahu uvízlo malé dítě. Musel jsem ho dostat dolů. Bylo to něco jako 11. září,“ řekl se slzami v očích.

Před 32 lety zemřelo 87 lidí

Podobně vysoké budovy nemají podle hasičů požární schodiště, což situaci zhoršuje. Hašení požáru nakonec trvalo více než hodinu. Obyvatelka devátého patra, Fatima, která odmítla uvést své příjmení, řekla, že je strašně ráda, že přežila.

„Nedokážu si to vysvětlit. Díky bohu, že jsem našel svou tříletou dceru. Sešli jsme po schodech dolů a byla tma. Nic jsme neviděly,“ uvedla. „Vyšli jsme do šestého patra a soused nás pustil dovnitř. Zůstali jsme tam, dokud nás hasiči nevyvedli. Bylo to traumatizující,“ dodala.

Před nedělí byl nejtragičtějším požárem ve čtvrti Bronx za více než čtvrt století ten, který 28. prosince 2017 zabil 13 lidí včetně ročního dítěte. Byl nejsmrtelnějším požárem také v celém v New Yorku. Lidé vzpomínají také na březen 1990, kdy při žhářském útoku v sociálním klubu Happy Land, který se odehrál necelou míli od místa poslední tragédie, zemřelo 87 osob.

Tagy: