Tragická nehoda v Německu: Zemřelo sedm lidí, včetně 6letého dítěte, boural vůz s migranty

Ilustrační foto

Při nehodě dodávky s migranty v Německu zemřelo sedm lidí

Sedm osob včetně šestiletého dítěte zahynulo a 16 dalších utrpělo zranění v pátek brzy ráno při vážné dopravní nehodě na dálnici v Bavorsku na jihu Německa. Oznámila to policie, která případ vyšetřuje i pro podezření z pašování migrantů. Ve voze cestovalo 23 lidí ze Sýrie a Turecka. Situace na místě byla nepřehledná, zraněné záchranáři převáželi do vícero nemocnic. Řidič nehodu přežil, podle televize ntv patří k těm nejméně zraněným.

Incident se stal na dálnici A94, která spojuje Mnichov s německo-rakouskou hranicí. „Vůz se ve velmi vysoké rychlosti vyhnul kontrole,“ uvedla policie a dodala, že se zřejmě jednalo o auto s pašeráky. Televize ntv k tomu poznamenala, že o převaděčích policie nepochybuje, z právních důvodů ale hovoří o podezření.

Přesný stav zraněných policie neupřesnila. Uvedla ale, že různá zranění utrpělo všech 16 přeživších. Řidič vozu je podle ntv bez státní příslušnosti, žije ale v Rakousku.

ČTĚTE TAKÉ: Příliv migrantů z Afriky sílí. Tisíce jich zaplnily Kanárské ostrovy, s náporem bojuje i Itálie

V dodávce Mercedes Vito v osobním uspořádání, která podle výrobce nabízí nejvýše devět míst, cestovalo 23 lidí včetně dětí. Vozidlo, které ujíždělo směrem na Mnichov, policie pronásledovala. U sjezdu k obci Ampfing, asi 40 kilometrů od hranic s Rakouskem, řidič havaroval. Auto se několikrát převrátilo. Z fotek, které zveřejnil deník Bild, je patrné, že po nehodě zůstalo na střeše. Bulvární deník poznamenal, že auto mělo rakouské registrační značky.

Rakousko je jednou ze zemí, přes které vede takzvaná balkánská trasa, po níž migranti proudí do Německa. Německo proto od roku 2015 provádí na pomezí s Rakouskem stálé kontroly, ty však nejsou plošné, ale jen na vybraných hraničních přechodech.

Německo v posledních týdnech vystupňovalo boj proti převaděčům a nelegální migraci, ministryně vnitra Nancy Faeserová mimo jiné zintenzivnila namátkové kontroly a skrytá pátrání na pomezí s Českem a Polskem. Faeserová a představitelé policie opakovaně hovořili o tom, že je jen otázkou času, než se při pašování lidí stane tragédie. Policie poukazovala na to, že migranti cestují v nelidských podmínkách v přeplněných dodávkách bez dostatku vody a čerstvého vzduchu. Aby si přístup k vzduchu zajistili, odstraňují v některých případech gumová těsnění dveří.

Nehoda pašeráckého auta s migranty se v Bavorsku stala také před týdnem. V Burghausenu u hranic s Rakouskem se převaděč pokoušel ujet policii, ale po několika kilometrech havaroval. Zraněno bylo několik lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hraniční kontroly fungují: Policisté zajistili desítky migrantů, jeden z převaděčů je na útěku

Tagy: