Příliv migrantů z Afriky sílí. Tisíce jich zaplnily Kanárské ostrovy, s náporem bojuje i Itálie

Příliv migrantů z Afriky do Evropy sílí. Neutěšená situace je i  hranicích Mexika a USA

Migrace do Evropy sílí

Do Itálie už letos oproti loňskému roku připlulo více než dvojnásobek afrických běženců. A se silným náporem se v poslední době potýkají i Kanárské ostrovy. Na jeden z nich dorazilo během týdne přes tisíc lidí. Neutěšená situace pak dlouhodobě panuje na hranici Mexika a Spojených států amerických.

Bezmála 700 migrantů převážně z afrického Senegalu se minulý čtvrtek vylodilo na nejmenším z Kanárských ostrovů El Hierro. Dalších 500 jich připlulo v úterý.

Místní obyvatelé, kterých tu žije asi 11 tisíc, v životě nic takového nezažili. Než úřady začaly migranty rozvážet dál, počet lidí na ostrově se během dvou dní zvýšil o deset procent.

ČTĚTE TAKÉ: Z Česka koridor pro migranty? Kontroly nás ochrání, zní od Starostů. Koten by hranice oplotil

„Jsme solidární lidé a snažíme se pomoci, jak můžeme, ale na tohle prostě nemáme kapacity,“ uvedl předseda místního zastupitelstva Alpidio Armas.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO: Jak se potýká s migrační krizí Německo?

Obliba takzvané atlantské trasy roste s tím, jak se zpřísňuje ostraha Středozemního moře. Urazit přibližně 1 700 kilometrů ze Senegalu na Kanárské ostrovy ale může trvat i dva týdny. Žár slunce je spalující, mořské proudy nevyzpytatelné. I proto se trasa řadí mezi nejnebezpečnější. Některá plavidla končí s zavátá až v Karibiku, a to i s mrtvou posádkou.

S přívalem migrantů bojují také v USA. Na střeše nákladního vlaku přezdívaném Bestie cestují migranti z Jižní a Střední Ameriky napříč Mexikem. Právě tato země letos zadržela už 1,5 milionů lidí pokoušejících se nelegálně dostat do Spojených států. Jen přes deštné lesy Střední Ameriky by se letos podle odhadů mohlo vydat na sever až půl milionů lidí.

Bidenova administrativa kvůli náporu migrantů čelí rostoucímu tlaku republikánů. Do sousedního Mexika se proto vydala delegace vedená ministrem zahraničí Antonym Blinkenem. Kromě migrace má řešit i nelegální obchod s fentanylem, který decimuje ulice amerických měst.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lochman: Udržme uprchlíky před hranicemi Schengenu. Pakt není náš zájem, řekl Žáček

Tagy: