Ve vězení strávil neprávem 16 let. Propuštěného muže zastřelil policista při dopravní kontrole

V americkém státě Georgia přišel o život třiapadesátiletý Afroameričan Allan Cure, kterého během rutinní dopravní kontroly zastřelil policista.

V americkém státě Georgia přišel o život třiapadesátiletý Afroameričan Allan Cure, kterého během rutinní dopravní kontroly zastřelil policista. Případ okamžitě vyvolal vlnu emocí a lítosti nad osudem Curea, který byl v roce 2004 nespravedlivě odsouzen k 16 letům vězení a na svobodu se dostal teprve před třemi lety, informuje americká CNN.

Cure se měl v pondělí ráno vracet od své matky, když ho poblíž floridských hranic zastavil zástupce šerifa kvůli překročení povolené rychlosti, píše CNN. Policista muže vyzval, aby z auta vystoupil a položil ruce na zadní část vozu. Cure měl zpočátku vzdorovat, ale později strážníkovi vyhověl. Na videu zveřejněném úřady je slyšet, jak se ptá strážníka, zda půjde do vězení, na což dostal kladnou odpověď s tím, že ve státě Georgia jde o trestný čin.

ČTĚTE TAKÉ: Za smrt dítěte dostala řidička v Brně podmínku. Na verdikt si stěžovala u Ústavního soudu

To zřejmě v muži vzbudilo strach a začal se bránit, uvedl web NPR. Úřady sdělily, že Cure policistu napadl a ten dvakrát použil taser. Když se mu nedařilo útočníka zneškodnit, vytáhl také obušek. Nakonec vystřelil ze své zbraně, a i když hned přivolal zdravotníky, nepodařilo se muže zachránit. Podle pracovníka úřadu šerifa okresu Camden pro styk s veřejností Larryho Bruce byl policista až do ukončení vyšetřování postaven mimo službu.

Nespravedlivě odsouzen

V roce 2004 byl Cure odsouzen za ozbrojenou loupež a útok střelnou zbraní na doživotí. Podle floridského projektu Innocence Project, který se případem zabýval, ho porota uznala vinným z loupeže v obchodě Walgreens v Dania Beach na Floridě. Obzvlášť přísný trest dostal kvůli své minulosti, prototože byl zapleten i v jiných krádežích.

We are so terribly sad to share the news that our exonerated client, Leonard Cure, was shot and killed by a Camden...

Posted by Innocence Project of Florida on Monday, October 16, 2023

Státní zastupitelství požádalo v roce 2020 o Cureovo propuštění z vězení. Prokázalo, že se v době ozbrojené loupeže nacházel daleko od místa činu a neexistovaly žádné důkazy, které by jeho vinu potvrzovaly. Stát ho nakonec odškodnil 817 tisíci dolarů (v přepočtu 19 milionů korun).

Na svobodě Cure pracoval jako člen ochranky, vedl přednášky na střední škole a sám se chystal studovat vysokou školu, napsala agentura AP. Krátce před smrtí si koupil dům blízko Atlanty.

Policejní násilí proti Afroameričanům je ve Spojených státech ožehavé téma. Podle studie New York University je o 20 procent pravděpodobnější, že policie zastaví afroamerického řidiče, píše Reuters. Vědci také ukázali, že policie Afroameričany prohledává skoro dvakrát častěji kvůli nelegálním substancím, ačkoliv je méně pravděpodobné, že u sebe něco budou mít.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Nejslušnější psychopat“ Česka. Před vraždou pomáhal matce s kočárkem, sousedi ho milovali

Tagy: