Momenty před pádem letadla, v němž zemřeli tři Češi. Svědci popsali okolnosti tragédie

Na tragickou nehodu malého letadla u hranic se Slovenskem v okrese Skalica svědci jistě dlouho nezapomenou. Za dosud neznámých okolností stroj VUT100 Cobra, který startoval z brněnského letiště se třemi Čechy na palubě, havaroval a spadl do zahrady v obci Mokrý Háj. Všichni pasažéři zemřeli. Svědci nyní popsali, co pádu předcházelo.

Dosud se spekuluje o tom, že posádka měla technické problémy. Co přesně pád zapříčinilo, je předmětem vyšetřování. Stroj vzlétl z brněnského letiště, kam přesně měl namířeno, není jasné. Nezapomenutelný výlet měl podle některých končit v Nových Zámcích. Zástupce společnosti UNIS, která stroj vlastní, však webu Nový Čas sdělil, že stroj směřoval do Itálie.

„Už před hranicemi se Slovenskem hlásili nějaké problémy, vysílali signály. Nevím, co se stalo, pokud vím, tak směřovali do Itálie,“ uvedl zástupce. Záznam dráhy letu podle údajů leteckého radaru skončil ještě nad územím Česka. Nejprve se diskutovalo o tom, kdo vůbec byl na palubě zříceného letounu. Podle prvních informací se mělo jednat o slovenského pilota, který žil v Česku, a dva Čechy. Policejní mluvčí Mária Linkešová však v sobotu potvrdila, že se jednalo o tři Čechy ve věku 29, 47 a 52 let.

Spatřili ohořelá torza tří mužských těl

Podle svědka, který stroj sledoval těsně před pádem, bylo očividné, že je s letounem něco v nepořádku. „Viděl jsem, jak se kroutil ve spirále, pak nabral výšku a letěl dolů. Bylo to strašné, hned mě napadlo, že má nějakou poruchu,“ sdělil muž. Stroj následně dopadl na zahradu mladé rodiny v obci Mokrý Háj, kde explodoval.

„Nic jsem neviděla, je mi líto, musím si promluvit s policií,“ sdělila žena žijící v domě na dotaz novinářů. Podle starostky Skalice Anny Mierné letadlo vybuchlo hned několikrát. Následně doplnila, že se měl stroj při pokusu přistát na letišti zachytit o blíže nespecifikované vozidlo.

Jako první byli na místě strážníci Městské policie Skalice. Záchranáři i policisté byli z pohledu na trosky stroje zděšeni. Před sebou měli tři ohořelá torza těl.

„Vzhledem k fatálním následkům se zatím nepodařilo stoprocentně ztotožnit posádku. Za tímto účelem kriminalisté prověřují veškeré informace, a to i za pomoci kolegů z České republiky,“ uvedla mluvčí policie Zlatica Antalová. Dodala, že vyšetřovatelé zahájili v této věci trestní stíhání pro obecné ohrožení z nedbalosti.

Slovenský ministr dopravy Andrej Doležal po tragické nehodě vyjádřil soustrast pozůstalým. „Letecký a námořní vyšetřovací útvar bude při vyšetřování této události maximálně důsledný,“ ujišťoval. Právě tento útvar bude zkoumat příčinu nehody. Zřícený stroj vlastní brněnská společnost UNIS.

Jiří Kovář, majitel společnosti, která letoun vlastní, již v pátek uvedl, že letadlo bylo v hangáru aeroklubu, jehož členové ho mohli za určitých podmínek využít pro svoji potřebu. Podle něj tomu tak bylo i v tomto případě.

Tagy:
letadlo nehoda smrt Slovensko Itálie vyšetřování oběť Češi pád Andrej Doležal Česko příčina Skalica Nový Čas Nový zámek Letiště Brno-Tuřany Univerzitní centrum na Špicberkách Jiří Kovář