Transgender žáků přibývá. Školy v Česku se jim snaží vyjít vstříc, vyčlenily jim toalety

Toalety (Ilustrační)

Na českých školách přibývá transgender žáků. Podle sexuologa, kterého oslovila redakce CNN Prima NEWS, je podobná situace i v jiných státech. Někde už pro tyto děti zřídili speciální toalety a se svými problémy se mohou obrátit na školní poradkyni.

Duše, která je v nesprávném těle, tak se dá ve zkratce popsat to, jak se cítí lidé s poruchou genderové identity. Podle odborníků jde v Česku prý hlavně o dívky, které se cítí jako chlapci. „V ambulancích rozhodně transgender dětí, nebo dětí, které nejsou si jisti svou sexuální identitou, přibývá a je to celosvětový jev. Velká Británie nebo USA uvádějí až tisícinásobný nárůst,“ uvedl sexuolog Petr Weiss.

ČTĚTE TAKÉ: Fiasko na Světovém poháru plavců. Do speciálních transgender závodů se nikdo nepřihlásil

Na gymnáziu Františka Křižíka a základní škole se transgender žákům snaží vyjít vstříc. Zjišťují, jaké mají potřeby, jak chtějí oslovovat a vyčlenili jim také speciální toalety. „Nechtěli jsme záchody nálepkovat. Vzhledem k tomu, že máme WC pro vozíčkáře, tak jsou to pro ně ty, kam mohou beztrestně jít a ví, že je za to nikdo nebude nijak sankcionovat,“ uvedla ředitelka školy Šárka Chvalová.

Podle některých transsexuálů ale může být nárůst transdětí jen chvilkovou záležitostí. „Tady se spíš jedná o jakousi ‚sociální nákazu‘, případně módu, která se v zahraničí i u nás mezi mladými lidmi šíří. Žáci se mohou navzájem ovlivňovat,“ míní Michelle Adlerová, která prošla změnou pohlaví.

Ovšem přibývá také těch žáků, kteří trpí úzkostmi nebo poruchami příjmu potravy. Výše zmíněnou školu navštěvuje 560 žáků, zhruba 30 z nich se sebepoškozuje. Řeší tu také případy anorexie, a to nejen mezi dívkami, ale i chlapci. S jejich potížemi jim pomáhá školní poradkyně Renata Vordová. Kdysi měla na práci s těmito žáky vyčleněný jeden den v týdnu, teď už má tři. „Přibývá lidí s poruchami nebo potížemi. Z každé třídy třeba dva až tři lidi chodí pravidelně. Jsou to různé obtíže, setkáváme se s úzkostnými poruchami,“ uvedla.

Záleží na tom, jak zásadní konkrétní potíže jsou. Někdy školní poradkyně situaci vyřeší sama, jindy žákům doporučí navštívit odborná pracoviště.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rowlingová jako Voldemort. Muzeum odstranilo z výstavy o Potterovi veškeré zmínky o autorce kvůli její údajné transfobii

Tagy: