Namátkové kontroly zafungovaly, migrace přes Česko polevila. Ukázaly to údaje o zadržených

Kontroly pokračují, ale migrantů ubývá.

Migrace přes území Česka klesla

V loňském roce zadrželi policisté při tranzitní migraci 4 742 lidí. Oproti předchozímu roku je to pokles o více než 17 tisíc. Číslo je však o zhruba 3 400 vyšší než v roce 2021, který předcházel velké migrační vlně. Novinářům to v pondělí řekl policejní prezident Martin Vondrášek.

Česká republika zavedla loni v říjnu stejně jako o rok dříve kvůli zvyšujícímu se počtu běženců kontroly na hranicích se Slovenskem, které trvají doposud. Naposledy je vláda prodloužila počátkem ledna a mají trvat do 2. února. Namátkové kontroly mají zabránit tranzitní migraci přes Česko do dalších zemí Evropské unie.

ČTĚTE TAKÉ: Masová migrace Evropě nepomůže. Zničí náš sociální stát, náklady jsou obrovské, varuje analýza

„Je patrný významný meziroční pokles. Omezili jsme na svobodě méně než čtvrtinu cizinců oproti roku 2022,“ uvedl Vondrášek. Zhruba 90 procent běženců podle něj míří z Česka do Saska. Nejvíce je Syřanů.

Tranzitní migrace začala loni výrazněji stoupat v červenci, kulminovala v září a říjnu. V desátém měsíci loňského roku dosáhl počet zajištěných běženců 1 853. Po zavedení kontrol poklesla čísla na 86 v listopadu a 32 v prosinci. Policisté podle Vondráška dělají prověrky po celé délku hranice se Slovenskem, hlídá tak 251 kilometrů. Na směnu je nyní nasazeno 88 příslušníků.

Česko spustilo v koordinaci s Polskem kontroly na hranicích se Slovenskem 4. října původně na deset dní. Kontroly následně zavedly další země v regionu a stejně jako ČR je opakovaně prodlužují. Polsko koncem minulého roku oznámilo, že kontroly na hranicích se Slovenskem prodlužuje o měsíc do 1. února.

O rok dříve kvůli přílivu migrantů Česko zřídilo stálé hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích koncem září, opatření zrušilo začátkem loňského února.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prudce vzrostl počet zadržených migrantů na Vysočině. Policie nahání převaděče po lesích

Tagy:
policie Evropská unie běženci namátkové kontroly migrace hranice Martin Vondrášek