Jurečkovo přešlapování je za hranou, večírkem si zničil pověst, říká politolog. Vyměnil by ho

Petr Hladík a Marian Jurečka na tiskové konferenci k dotačnímu programu Státního fondu životního prostředí Oprav dům po babičce

Večírek na MPSV po útoku na fakultu

Pokud se ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání vlády kvůli střelbě na Filozofické fakultě v Praze vrátil na vánoční večírek resortu, dopustil se dvojité bagatelizace. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Jelínek, který reagoval na zjištění deníku MF DNES. Přístup ministra mu připadá absurdní a nepochopitelný. Premiérovi Petru Fialovi (ODS) i straně KDU-ČSL doporučil, aby se situací zabývali a hledali na post šéfa resortu někoho, kdo dokáže s voliči, partnery i médii lépe komunikovat.

„Přístup ministra Jurečky je naprosto absurdní a nepochopitelný. Neočekával bych takovou velkou politickou chybu od člověka, který se v nejvyšších politických patrech pohybuje tak dlouho,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek.

ČTĚTE TAKÉ: Večírek ministerstva začal dříve než střelba na fakultě, hájí se Jurečka. Připustil pochybení

Podle zjištění deníku MF DNES se měl Jurečka na vánoční večírek resortu vrátit po jednání vlády – navzdory tomu, že Fiala vyzval k pietě za oběti tragické střelby na Filozofické fakultě UK v Praze, k níž tentýž den došlo. Párty měla pokračovat až do půlnoci.

Jelínek se domnívá, že buď selhala informovanost bezpečnostní rady státu, k níž Jurečka patří, nebo sám ministr. „Běžní smrtelníci měli informace o střelbě mezi 15. a 16. hodinou. Jurečka ale tvrdí, že ještě v 19:00 žádné neměl,“ připomněl Jelínek. „Pokud selhal on osobně, tak špatně vyhodnotil informace a situaci bagatelizoval. A to dvojnásobně, pokud by se ukázalo, že se na večírek po jednání Fialovy vlády vrátil,“ pokračoval.

Neetický a necitlivý přístup

Politolog je toho názoru, že si Jurečka mohl odpustit natahování a jít s „kůží na trh“ hned na začátku. „Čest mu to nyní nedělá. A jeho omluva typu ‚pokud jsem se někoho tímto dotkl, tak se omlouvám‘? To je podle mě velmi neetický a necitlivý přístup především k obětem střelby a jejich blízkým,“ pokračoval.

Pokud by nyní Jurečka připustil pochybení, už by si podle Jelínka nepomohl. „Svou pověst si pokazil takovým způsobem, že se to s ním bude hodně dlouho táhnout. Řešením by bylo, kdyby šel s barvou ven hned z kraje,“ domnívá se. Osobně je politolog názoru, že existují vážnější důvody, kvůli nimž by Jurečka neměl být ministrem práce a sociálních věcí, okolnosti řešené kauzy jsou však podle něj významným argumentem pro rezignaci či odvolání.

„V tomto případě právě reakce nebo spíše nereakce, přešlapování ministra Jurečky, je opravdu za hranou a myslím, že by se tím měli zabývat jak Fiala, tak KDU-ČSL,“ navrhl. Dodal, že bez ohledu na to, zda večírek po jednání vlády pokračoval nebo ne, „je úroveň vysvětlování, komunikace a minimální empatie Jurečky tím, co ho z vlády nekvalifikuje“.

„Myslím, že by lidovci měli uvažovat, jestli nemají někoho, kdo dokáže jak s voliči, tak s partnery a médii komunikovat mnohem lépe,“ dodal Jelínek.

Jurečkův resort se ale hájí, že večírek skončil s jeho odchodem na mimořádné jednání vlády k tragickému útoku. „Celé akce se zúčastnilo několik set lidí a pan ministr se chtěl věnovat co největšímu počtu z nich. Omlouvám se, ale kvůli tomu neumím potvrdit ani vyvrátit, zda byl mezi zaměstnanci po celou dobu,“ napsala redakci CNN Prima NEWS mluvčí resortu Kateřina Procházková.

Tagy: