Havlíček k Jurečkovi: Míchanice papalášství a nekompetence. Netěší mě to, uznal Benda

Karel Havlíček a Marek Benda

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (1)

Pokud namícháte nekompetenci, papalášství a elitářství vědy, vznikne z toho pan ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). V první letošní Partii na CNN Prima NEWS to řekl místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Narážel tak na okolnosti vánočního večírku ministerstva práce v den střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda připustil, že ze zmíněného incidentu není vůbec šťastný. Jurečku přesto označil za odpovědného člena vlády.

„Pokud namícháte nekompetenci, papalášství a elitářství vědy, vznikne z toho pan ministr Jurečka. Je to něco neuvěřitelného. Dětinské výmluvy typu ‚19 hodin‘. V té době už věděla celá Evropa, co se stalo. Jak je možné, že to nevěděl člen bezpečnostní rady státu a vicepremiér vlády České republiky?“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Karel Havlíček s tím, že by Jurečka měl rezignovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zachová korespondenční volba tajnost hlasování? Půjde to i bez plenty, zní z pětikoalice

Ministr práce čelí kritice kvůli vánočnímu večírku jeho resortu. Akce proběhla v den masakru na filozofické fakultě. Předseda lidovců ještě před pár dny tvrdil, že večírek byl rozpuštěn poté, co odešel na jednání vlády kvůli tragické střelbě. Podle deníku MF Dnes tomu ale bylo jinak. Nejenže se tancovalo až do půlnoci, na oslavu se měl vrátit i sám Jurečka po schůzi kabinetu.

Pochybení připouští i členové pětikoalice. „Nejsem z toho vůbec šťastný. Předpokládám, že by byla na místě fakt výrazná omluva. Nebudu pana vicepremiéra vyzývat k rezignaci, protože na rozdíl od pana Havlíčka si nemyslím, že svůj resort řídí nějak tragicky. Naopak se domnívám, že ho řídí velmi zodpovědně,“ uvedl v nedělní Partii Marek Benda.

Okolnosti vánočního večírku ministerstva práce v den střelby na Filozofické fakultě UK mrzí také premiéra Petra Fialu (ODS). „Je mi to velice líto. Je zbytečné chodit kolem horké kaše, byla to chyba. Nebyla tam projevena dostatečná empatie. Pan ministr (Jurečka) udělal chybu, uznal ji a omluvil se, což je důležité. Ten problém mi vysvětlil. Dnes by jednal jinak. Nyní musí získat ztracenou důvěru. Je třeba, aby celou věc věrohodně vysvětlil i veřejnosti. Chce o těch věcech mluvit,“ sdělil předseda vlády ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jurečka se za incident opakovaně omluvil, naposledy tak učinil v nedělním vysílání ČT s tím, že je připraven zvážit svou rezignaci.

Tagy: