Travič psů z Pardubického kraje znovu zaútočil. Policie žádá o pomoc při pátrání

Otrávených psů přibývá

O útocích neznámého traviče psů v Pardubickém kraji redakce CNN Prima NEWS informovala již před několika týdny. Po zveřejnění případu byl chvíli klid. Teď ale přišla policie se znepokojivou zprávou. Otrav psů opět přibývá. Zemřelo několik dalších zvířat a policisté prosí veřejnost o pomoc při hledání pachatele.

Návnady s jedem mají na svědomí už desítky psů. Někdo je na Kralicku klade na místa, kam chodí lidé venčit. Začátkem listopadu police zaznamenala už dvacet otrav. „Všichni ti pejsci vykazují to, že na začátku ta návnada je silně dráždivá. Začnou zvracet, být nesví, nervózní, začnou učurávat, kálet, potom upadnou do křečí. Otravy probíhají velice rychle, nicméně můžu říct, že se jedná o látku spíše nervového charakteru. Otravy tímto jedem jsou definitivní,“ vysvětlil veterinář David Švestka.

Nepomáhá, ani když majitel u svého psa vyvolá okamžitě zvracení. Případů bohužel přibývá. „Za poslední dobu nám přibyla zhruba necelá desítka otrávených psů. Co se týká návnad, tak jsme zajišťovali různé vzorky masa, kostí, knedlíků, uzeniny a jiných potravin,“ sdělila policejní mluvčí Markéta Janovská.

„Do dvaceti minut jsme o pejska přišli. Nechápu, proč se to stalo. Jestli si někdo tím jako honí svoje ego, netuším. Pes byl bezproblémový. To byl pes, který byl naprosto vyrovnaný a klidný,“ řekl majitel jednoho z otrávených psů Luboš Dobšík.

Na návnady nesahejte

Janovská v listopadu uvedla: „Státní veterinární správa potvrdila, že ve vzorku jedné návnady se prokázala přítomnost fosfidu zinku.“ Koncentrace jedu je podle veterináře prý tak silná, že by mohla ublížit i člověku. Důležité je na návnady nesahat. „Já bych ráda apelovala na občany, aby návnady, nebo něco co se tváří jako návnada, nesbírali, aby nás zavolali. Na místo pošleme technika a návnady si sami zajistíme,“ dodala Janovská.

Kriminálka na případu intenzivně pracuje. Potřebuje ale pomoc i od veřejnosti. Pokud byste viděli cokoliv podezřelého, zavolejte na linku 158. Pachateli hrozí až pětileté vězení.

Tagy: