Trenér Švýcarů před Ligou národů v Praze: Češi nejsou outsideři, ale přijeli jsme vyhrát

Česká fotbalová reprezentace zažije ve čtvrtek premiéru v nejkvalitnější kategorii Ligy národů, kam postoupila loni, když vyhrála svou skupinu v lize B před Skotskem, Izraelem a Slovenskem. Prvním soupeřem bude Švýcarsko, které v lize A působilo i předchozí dva ročníky soutěže. „V Praze chceme vyhrát, ale totéž očekávám také od českého týmu,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS hlavní trenér švýcarské reprezentace Murat Yakin.

Týmu se ujal loni v srpnu 2021 po Vladimiru Petkovičovi, který s ním prošel do čtvrtfinále mistrovství Evropy 2021, kde Švýcaři vypadli po penaltovém rozstřelu se Španěly.

Murat Yakin (47 let)

Trenér švýcarské fotbalové reprezentace, kterou vede od 9. srpna 2021, kdy nastoupil na místo po Vladimiru Petkovičovi. Narodil se v již Basileji, předci mají turecký původ.
S fotbalem začínal v Concordii Basilej, v 17 letech přestoupil do Grasshopperu Curych, s nímž získal dva mistrovské tituly. Německou bundesligu hrál za VfB Stuttgart a 1. FC Kaiserslautern, tureckou za Fenerbahce Istanbul. Po návratu působil 5 let v FC Basilej, kde získal další tři tituly.
Za švýcarský národní tým odehrál po pozici obránce 49 utkání, ve kterých vstřelil čtyři góly.
Trenérsky působil jen ve švýcarských klubech s výjimkou ročního působení ve Spartaku Moskva. Basilej přivedl jako hlavní kouč ke dvěma vítězstvím v lize v letech 2013 a 2014.

Yakin vedl národní celek v osmi utkáních, polovinu z nich vyhrál, třikrát remizoval a prohrál jen jednou, letos v březnu v přípravném duelu ve Wembley s Anglií 1:2. Ale především loni dvakrát remizoval s italskými mistry Evropy a na jejich úkor Švýcaři přímo postoupili na letošní mistrovství světa.

Mužstvo českého kouče Jaroslava Šilhavého v soutěži narazí na tři účastníky šampionátu a přestože mu patří v žebříčku FIFA až 33. místo, nepovažuje Yakin českým tým za outsidera skupiny. „Český národní tým nehraje v nejkvalitnější lize A Ligy národů náhodou. Tým se v posledních letech neustále vyvíjel a výkonnostně posouval dopředu. V naší skupině nejsou žádní outsideři. Ti, kteří tam hrají, se už nemusejí před nikým skrývat a ani se považovat za outsidery,“ tvrdí Yakin.

Vedení českého fotbalu si myslí, že vzájemný zápas Česko–Švýcarsko bude klíčový pro setrvání v lize A Ligy národů 2022. Vidíte to také tak? Že se o sestupujícím rozhodne mezi Švýcarskem a Českem?
Nejlepší týmy Evropy hrají v lize A Ligy národů. Nemyslím si, že by některý zápas hrál větší roli než jiný. I když někteří mírně favorizují Portugalsko a Španělsko, myslím, že to všechno budou vyrovnané zápasy. A to i proti českému týmu.

Jaký rozdíl jste našel ve hře a výkonnosti české reprezentace v osmifinále Euro 2021 proti Nizozemsku, které Češi překvapivě vyhráli, a proti play-off kvalifikace v březnu 2022, když vypadli se Švédskem?
Český národní tým nehraje v nejkvalitnější lize A Ligy národů náhodou. Tým se v posledních letech neustále vyvíjel a výkonnostně posouval dopředu. V mužstvu je správný mix hráčů a v rozhodujících momentech ukázalo, že patří k nejlepším v Evropě. Tento vývoj nelze vypozorovat ze dvou zápasů, ať povedených, nebo nepovedených, jde o dlouhodobý proces.

Český národní tým nehraje v nejkvalitnější lize A Ligy národů náhodou. Tým se v posledních letech vyvíjel a výkonnostně posouval dopředu. V mužstvu je správný mix hráčů a v rozhodujících momentech ukázalo, že patří k nejlepším v Evropě.

Na kterého českého hráče budete upozorňovat své svěřence? Poté, co kvůli operaci třísla nebude hrát útočník Patrik Schick, tak na záložníka Tomáše Součka?
Oba určitě patří mezi hráče, kteří mohou na této úrovni znamenat rozdíl proti výkonnosti soupeře. Bylo by však příliš snadné zaměřit se jen na dva hráče ve vašem družstvu. Jasně, je pro nás určitou výhodou, že Schick nemůže hrát, zvlášť když v bundeslize odehrál tak skvělou sezónu. Jako trenér chcete mít v mužstvu vždy takového hráče. Ale vím, že máte i další silné a kvalitní útočníky a my se tomu budeme muset přizpůsobit. Vypozoroval jsem, že tým funguje jako dobrý kolektiv, ve kterém se zdá být mnoho věcí dobře nacvičených a dobře fungujících.

Kolik toho vlastně víte o českém fotbale? Jsou Češi skutečně outsiderem této skupiny?
Společně se svými spolupracovníky jsem od losu Ligy národů intenzivně studoval Čechy, hráče, systém a taktické nastavení. Jak jsem již řekl, v naší skupině nejsou žádní outsideři. Ti, kteří tam hrají, se už nemusejí před nikým skrývat a ani se považovat za outsidery.

S týmy Česka, Španělska a Portugalska máte ve skupině skutečně velmi kvalitní obsazení. Co se musí stát, aby Švýcarsko uspělo?
Začalo to už dvěma jarními přípravnými zápasy proti Anglii a Kosovu, ve kterých jsem výsledky nepovažoval za až tak důležité. Při zápase ve Wembley proti Anglii jsme v prvním poločase ukázali, že můžeme hrát vyrovnanou partii s každým, dokonce, že můžeme být i dominantnější. Ano, ve skupině jsou čtyři silná mužstva. A start proti stále lépe hrajícím Čechům nebude jednoduchý, protože na loňském mistrovství Evropy ukázali, jak jsou silní a kam až dokázali dojít (čtvrtfinále – pozn red.). Ale samozřejmě budeme chtít tento zápas v Praze vyhrát. Ale to samé se dá čekat od nich. Portugalsko a Španělsko? Jasně, že se s nimi chceme poměřit, vždyť patří k těm nejlepším na světě.

Jaký je váš cíl v této skupině?
Primární je nesestoupit. A jestli budeme moci hrát o špici této skupiny, bude záležet na tom, jak odstartujeme Ligu národů v Praze. Čekají nás krásné zápasy.

Španělsko je nejlépe postaveným celkem této skupiny v žebříčku FIFA, na sedmém místě před Portugalskem. Švýcarsko je 14., Češi 33. Znamená to něco? Navíc Španělsko vás loni vyřadilo ve čtvrtfinále mistrovství Evropy.
Nemyslím si. Samozřejmě hrát proti Španělsku jako nejvýše postavenému týmu a po loňském vyřazení bude speciální výzva, i taktická záležitost, ale uvědomuje si, že nás čekají čtyři zápasy v deseti dnech, což je enormní zátěž. Proto budeme také hledat dobrý mix odehraných minut a vytížení jednotlivých hráčů. Jako první se soustředíme na první zápas, ze kterého pro uklidnění potřebujeme tři body.

Primární je nesestoupit. A jestli budeme moci hrát o špici této skupiny, bude záležet na tom, jak odstartujeme Ligu národů v Praze. Čekají nás krásné zápasy.

Jak se díváte právě na termíny takových zápasů Ligy národů? Také proto, že zasahují do dovolených hráčů, případně již do přípravy klubů.
I prosto musíme brát utkání velmi vážně. Věřím, že hráči vždy rádi přijíždějí na srazy národního týmu. Navíc to pro nás bude velmi dobrá příprava směrem k mistrovství světa. Nebudete to pro nás mít jen charakter testu. Svou roli hrají také ekonomický a sportovní aspekty. Chceme dál náš fotbal rozvíjet, proto se i na tento reprezentační termín soustředíme s plnou seriózností. Vycházím z toho, že hráči hrají rádi fotbal, zvlášť proti takovým soupeřům. A to je přesně ono, abychom se mohli měřit s těmi nejlepšími.

Je pro fotbal přínosem zavedení Ligy národů? Mají zápasy v ní větší náboj než dřívější klasická přípravná utkání?
Liga národů je vítězstvím a přínosem pro národní týmy. Hrajeme přece soutěžní zápasy, nikoliv jen přátelské jako dříve. Je o co bojovat a díky tomu, že jsme rozděleni do výkonnostních skupin, tak se můžeme měřit s mužstvy na podobné úrovni. To je přínosem pro hráče i fanoušky v celé Evropě. Zvláště letos, kdy se koná mistrovství světa, je to ideální příprava, v níž můžete zjistit, jak si nedlouho před turnajem stojíte v porovnání s ostatními týmy.

Liga národů je vítězstvím a přínosem pro národní týmy. Hrajeme přece soutěžní zápasy, nikoliv jen přátelské jako dříve. Je o co bojovat a díky tomu, že jsme rozděleni do výkonnostních skupin, tak se můžeme měřit s mužstvy na podobné úrovni.

Stejně jako český trenér Jaroslav Šilhavý jste povolal jediného nováčka Mattiu Bottaniho. Nechtěl jste zkoušet více hráčů?
Chceme zůstat věrni naší cestě a upřednostnit hráče podle výkonnosti, kteří si díky ní nominaci zaslouží. Mattia se mi líbil již dříve, jeho kvality, herní inteligence i rychlost, přestože již nepatří k mladým hráčům. Jeho nominace ve 31 letech má to být i impulsem a důkazem pro mladé hráče, že šance dostat se do národního týmu existuje vždy.

Nominoval jste nezvykle vysoký počet 26 hráčů na čtyři zápasy…
Vedli jsme o tom dlouhé rozhovory a tím, že jde o termín po konci ligové sezony, tak jsme se rozhodli pro více hráčů. A je možné, že ještě přibereme pro druhý týden některé fotbalisty z týmu do 21 let. Někteří nominovaní mají ještě mírné zdravotní problémy a nejsou zcela fit, proto ten širší kádr. Navíc bychom nechtěli, abychom případně museli někoho povolávat z dovolené.

Tagy:
Evropa Švýcarsko rozhovor Španělsko trenér Portugalsko fotbal Praha česká fotbalová reprezentace sportovní soutěž Reprezentace Liga národů UEFA Murat Yakin