Trestance v ruském vězení znásilňovali dozorci mopem. Děsivé záběry obletěly svět

Vězně v Rusku znásilňovali dozorci

Znásilňování vězňů v Rusku

Šokující video z nemocniční věznice v Saratovu, na kterém je vidět brutální mučení odsouzených, uniklo z ruské vězeňské služby. Příslušníci ostrahy i ruské tajné služby na záznamu otřesným způsobem znásilňují spoutaného vězně. Sedm lidí už stíhá policie.

Zima loňského roku. Děsivé záběry z ruského vězení. Trestance připoutali k posteli tak, že měl zvednuté nohy a hýždě, v ústech roubík. Příslušníci FSB a vězeňské služby muže znásilnili násadou od mopu. Hrůzné video zveřejnila organizace Gulagu.net, která se zabývá situací v ruském vězeňském systému.

„Celkově se jedná o 40 gigabajtů informací, fotografií a video dokumentů, které dokazují, že příslušníci vězeňské služby a FSB mučí a znásilňují vězně. Samotný čin nahrávají na služební videokamery,“ potvrdil Vladimir Osečkin, ředitel Gulagu.net.

Video natočili dozorci ve věznici spojené s nemocnicí v Saratovu v centrální části Ruska. Tam by se trestanci měli léčit z tuberkulózy. Nevládní organizace tvrdí, že od informátora obdržela více než tisícovku videí potvrzujících nikoliv náhodné, ale systematické mučení. Nelidským podmínkám čelilo jen v Saratovu až 200 vězňů.

„Stovky lidí byly mučeny, znásilněny a za pomoci těchto kompromitujících materiálů nuceny k samotné účasti na mučení ostatních,“ pokračoval Osečkin s tím, že vězně týrali, aby se buď přiznali ke spáchání zločinů, nebo přistoupili ke spolupráci s dozorci a tajnou službou. Ta je pak využívala často k falešným svědectvím proti třetím stranám.

Rusko situaci prověřuje

Na dalším z videí je vidět, jak jeden z vězňů takovou spolupráci podepisuje. Kvůli prověření věrohodnosti informací vyslal ředitel vězeňské služby Alexandr Kalašnikov skupinu pracovníků na kontrolu zařízení. Kontrolu ohlásila i generální prokuratura. Plukovník Alexej Fedotov, ředitel Federální vězeňské služby pro Saratovskou oblast, před pár hodinami rezignoval.

„Vedení země o videu ví, a vybízí ke klidnému a rychlému prověření autenticity záběrů. Pokud se pravost potvrdí, bude to důvod k vážnému postupu,“ uvedl mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Ochránkyně lidských práv Eva Merkačevová rádiu Echo Moskvy řekla, že dozorci na znásilňování vězňů vydělávají peníze – odsouzeným navrhují, aby se vykoupili. Peníze pak shání příbuzní trestanců. Částky se pohybují od v přepočtu 15 tisíc až do 150 tisíc korun.

Tagy: