Expert na prodej nemovitostí: Češi si budou muset zvyknout na život v pronájmu

Češi si budou muset zvyknout na život v pronájmu.

Interview PLUS (28)

Drahé a tím pádem pro většinu lidí nedostupné hypotéky byly jedním z důvodů, proč loni strmě klesla poptávka po nemovitostech. Málokdo měl na jejich pořízení dostatek prostředků. Ovšem data z prvního čtvrtletí letošního roku naznačují, že mírně stoupá zájem o koupi nových bytů v Praze. Znamená to, že se situace na trhu s nemovitostmi zlepšuje? O tom v pořadu Interview PLUS mluvili jednatelé investiční nemovitostní skupiny WIV group, Ondřej Šaier a Jaroslav Ragas.

Dočkáme se v dohledné době oživení trhu s bydlením? Podle profesionálů se situace skutečně pomalu ale jistě zlepšuje. Pořád je ale co dohánět. „Opravdu zaznamenáváme jakési oživení. Samozřejmě zdaleka ne tak, jako jsme to viděli ještě před pár lety v období nízkých úrokových sazeb,“ říká hned v úvodu pořadu Interview PLUS Ondřej Šaier, jednatel WIV group. „Dnes už monitorujeme příležitosti zejména v Brně, kde se rýsují nějaké příležitosti. Nicméně my se v poslední době věnujeme zejména slovenskému trhu, kde tak špatná situace, jako byla u nás, zejména na poli úrokových sazeb, není, a proto tam vnímáme více příležitostí.“

Poslechněte si celý rozhovor jako podcast

A Jaroslav Ragas ho doplňuje: „Slovensko má oproti České republice velkou výhodu, že má euro. My vnímáme euro jako měnu, díky které se dá pěkně diverzifikovat. A to je ten důvod, proč nám Slovensko dává velký smysl. Více se momentálně soustředíme na východní region,“ vykládá s tím, že velkou roli hraje například vznik automobilky, která oblasti dává vysoký potenciál k bydlení a tedy i nákupu nemovitostí.

Bydlení nelze odkládat do nekonečna

A čemu experti přisuzují oživení trhu s nemovitostmi? Poptávka po nemovitostech se podle nich vlivem vysoké inflace i zdražení hypoték citelně snížila, ale nezmizela docela. „Lidé tuto potřebu odkládají, ale oni ji nemohou odkládat donekonečna, “ má jasno Ondřej Šaier. A dodává: „A dnes už lidé přestali odkládat ty potřeby a začali tam, kde to dává smysl, a tam, kde si to mohou ekonomicky dovolit, byty zase nakupovat.“

To se týká především novostaveb. Jaká je ale situace kolem starších bytů? „Hodně záleží na stavu a lokalitě. Zejména nemovitosti, které jsou ve špatném stavu a vyžadují rekonstrukce a k tomu jsou třeba v menších obcích, zaznamenaly ten pokles nejznačnější,“ udává Ondřej Šaier konkrétní příklad s tím, že v tomto případě sehrály velkou roli dostupnost stavebních materiálů a i dostatek pracovních sil.

Na ekonomickou krizi, která citelně zasáhla celý svět, museli zareagovat také právě prodejci nemovitostí, kteří před sebou měli náročný úkol - zkorigovat směr, kterým se jejich společnosti budou dále ubírat. „Aktuálně se zaměřujeme na skupování pozemků, kde vytváříme menší developerské projekty, pohybujeme se v řádu jednotek hektarů,“ říká Jaroslav Ragas s tím, že vize WIV group je začít realizovat projekty o velikosti desítek hektarů a větším počtů bytových domů. „Tam směrujeme v horizontu tří až pěti let.“

„Primárně se zaměřujeme na sektor rezidenční, protože nám dává obrovský smysl přinášet na trh základní lidskou potřebu bydlet. A tu my chceme uspokojovat. A my tolik nerozlišujeme, jestli jsou to rodinné domky nebo bytové domy,  protože v každé zóně je ta potřeba, jiná,“ vysvětluje Ondřej Šaier.

Lidé budou žít více v pronájmu

A jak se liší prodej domu v Česku a na Slovensku, jaký je rozdíl v požadavcích klientů? Podle Jaroslava Ragase to velmi záleží na konkrétním regionu. „V Praze a v okresních městech je jiná situace. A to je stejné i na Slovensku. Například Košice jsou známé tím, že před automobilkou Volvo byste tam poměrně těžko prodali dvoj nebo trojdomek. Lidé na východě jednoduše fungují víc tak, že si koupí rodinný dům, rodiny jim ho pomůžou dokončit. Ale s těmi dvoj a trojdomky už to je jinak. Právě kvůli Volvu přibudou nové pracovní příležitosti. A to je důvod, proč ty regiony se mění,“ říká a současně přidává konkrétní příklad: „V Nitře před lety vznikla automobilka a dnes se prodávají i dvojdomy, trojdomy, malé bytovky ve vesnicích okolo a evidentně se dá vidět, jak statisticky narostla čísla nemovitostí.“

Ondřej Šaier i Jaroslav Ragas jsou tedy, co se vývoje prodeje nemovitostí týče v budoucnu, plní optimismu. „Lidé nebudou bydlet někde na ulicích, ve stanu, budou pořád bydlet v bytech,“ říká Šaier. Velkou roli podle něj v budoucnu bude hrát nájemní bydlení.

„Změní se poměr mezi vlastnickým a nájemním bydlením, kdy větší bytové celky budou skupovat skupiny, fondy, velké zahraniční subjekty, které budou dále byty pronajímat. To je běžné na západě, kde je úplně běžné, že převažuje nájemní bydlení nad tím vlastnickým. My tím, jaký tady jsme měli režim před revolucí, tak to potřebu vlastnit v sobě máme a samozřejmě to ještě nějakou dobu bude trvat, změnit tu vlastní mentalitu. Nicméně ta ekonomická situace nás k tomu trošku dotlačí a bude potřeba se přizpůsobit,“ říká expert na prodej nemovitostí z WIV group.

Tagy: