Trikolóra se do Sněmovny nedostala. Být stále v ODS, stydím se, prohlásila Zahradníková

Zuzana Majerová Zahradníková, šéfka Trikolóry, v den sčítání výsledků sněmovních voleb 2021.

Rozhovor se šéfkou TSS Zuzanou Majerovou Zahradníkovou

Průběžné výsledky voleb do Poslanecké sněmovny ukazují, že by koalice Spolu v čele s ODS mohla vyhrát. ODS dříve reprezentovala i Zuzana Majerová Zahradníková, nyní předsedkyně Trikolóry. Ta se ale v koalici se Soukromníky a Svobodnými do Sněmovny nedostala. „My jsme nejeli kampaň proti někomu. Bylo to pozitivní,“ omlouvá výsledek politička.

Majerová Zahradníková před sčítáním hlasů cílila na dvouciferný výsledek. Její strana nakonec skončila pod třemi procenty. Tedy poměrně daleko od hranice, která znamená vstup do dolní parlamentní komory.

„Lidé asi pořád nepociťují nedostatky svobody. Nechci dělat předčasné závěry, v každém případě je to ukázka toho, že tyto volby se staly jakýmsi referendem proti někomu. A to je z mého pohledu vždy špatně. Protože člověk má volit pro někoho,“ uvedla pro CNN Prima NEWS k ambici koalic Spolu a PirSTAN ukončit vládu Andreje Babiše (ANO).

„My jsme nejeli kampaň proti někomu. Bylo to pozitivní. Já jsem se vyhraňovala jen v situacích, kdy kolegové ze Sněmovny lhali. A to budu koneckonců dělat vždy,“ sdělila dále.

Pro 49letou Majerovou Zahradníkovou těmito volbami končí poslanecký mandát, přesto zůstává pozitivně naladěná. „Pokračujeme dál, nedělala jsem to kvůli sobě, dělala jsem to vždy kvůli lidem. My jsme opravdu parta 12 000 úžasných lidí z Trikolóry, Svobodných a Soukromníků – politika není sprint, jedná se o běh na dlouhou trať. Pokud volby dopadnou tak, jak naznačují průběžné výsledky, budeme mít brzy volby předčasné. Bude extrémně velké množství lidí, jejichž hlas nebyl vyslyšen. Ale zároveň jsou to svátky demokracie a já ctím rozhodnutí tak, jak se urodí,“ poznamenala v průběhu sčítání s úsměvem.

Na otázku, zda nelituje toho, že před více než dvěma lety opustila ODS, měla jasnou odpověď. „Ani na vteřinu. Musela bych se stydět, kdybych byla členkou strany, která již dávno není pravicová. Která se hlásí k eurohujerství takovým způsobem, že zaprodává tuto republiku včetně jejích obyvatel. Program postavila čistě na populismu, spojila se s TOP 09, absolutně do ní sublimovala a nehájí pravicové hodnoty,“ dodala Zahradníková.

Tagy:
TOP 09 ODS volby Trikolóra koalice ANO 2011 Zuzana Majerová Zahradníková volby 2021 Strana svobodných občanů volby do Sněmovny Piráti a Starostové Poslanecká sněmovna ČR Trikolóra hnutí občanů