Tříletý autista na tři dny zmizel. V momentě, kdy ho našli, pil bahnitou vodu z potoka

Tříletého autistu našel vrtulník u potoka (zdroj: NSW Police Force)

Tři dny poté, co zmizel teprve tříletý Australan Anthony „AJ“ Elfalak, chlapce vypátral v pondělí kolem půl dvanácté dopoledne místního času pilot vrtulníku pouhých 500 metrů od jeho domu. Dítě sedělo v potoce a pilo bahnitou vodu. AJ, který trpí autismem a nemluví, se ztratil při hraní si na verandě domu v Putty, asi 150 kilometrů severozápadně od Sydney.

Policie Nového Jižního Walesu zveřejnila záběry z okamžiku, kdy byl AJ spatřen. „Mám toho chlapce,“ hlásil důstojník do mikrofonu. Dítě sedělo v zakaleném potoce a pilo vodu.

Posted by Kelly Elfalak on Saturday, September 19, 2020

Chlapec byl dehydrovaný, promočený vodou z potoka a „trochu hubenější než obvykle“, ale jinak v pořádku, řekli jeho blízcí listu Daily Mail. AJ se s rodiči shledal u sanitky, která ho převezla do nemocnice Singleton na vyšetření. „Má vyrážku z plenek, pokousali ho mravenci, upadl, ale žije,“ sdělil médiím šťastný otec Anthony Elfalak. „Půjde do nemocnice na kompletní vyšetření. Nevím, jak dlouho tam zůstane,“ pokračoval „Jeho nalezení mě zachránilo před celoživotní bolestí,“ pravil otec.

The moment family of missing boy AJ Elfalak find out he's been found

"Katir khayrek, ya rab." (Translation: May there be more of your abundance/good will, oh Lord) This is the moment the family and friends of missing boy AJ Elfalak were told the three-year-old had been found alive after a major search in Putty. The toddler had gone missing from the property in the Hunter region on Friday. His grandmother, Jameela, lost her husband three to four months ago, and couldn't bear the thought of losing her grandson as well. "Now I want to take the black off," she said after hearing the news that AJ had been found. "She wants to take the black off. You know, it's a Lebanese tradition that you wear black (after someone dies)," said AJ's godfather Alan Hashem. "Now is a time to celebrate because she honestly feels that her husband was overlooking and protecting AJ." More: 7news.link/2WXHfEo 7NEWS at 6pm. #Putty #7NEWS

Posted by 7NEWS Sydney on Sunday, September 5, 2021

Elfalak si myslí, že AJ chtěl prozkoumat okolí místa, na které se rodina před třemi měsíci přestěhovala. „Děkuji za vládu, za policii, svým přátelům, sestřenici, sestrám a své rodině. Děkuji všem a každému, kdo se za nás modlil,“ řekla chlapcova matka Kelly.

„Byla to větší úleva než všechno ostatní. Čím déle to trvalo, tím větší obavy jsme měli. Skutečnost, že našel vodu a zjevně ji pil, mu pomohla přežít,“ sdělila policistka Tracey Chapmanová. Dodala, že vyšetřování toho, co se během tří dnů s chlapcem dělo, bude pokračovat.

Kamerová záhada

AJ trpí autismem a málokdy se od matky vzdálí, proto si jeho blízcí připouštěli i možnost, že mohl být unesen. Rodinný přítel a chlapcův kmotr Alan Hash byl v době, kdy se AJ ztratil, na zahradě. Prý si všiml, že někdo manipuloval s bezpečnostními kamerami nad odlehlou silnicí před domem. Podle něj zmizení dítěte spadá do čtyřhodinového okna záznamu, který nyní chybí.

„Máme záběry z dnů předtím a potom, ale ne z doby zmizení. Víte, co je ještě znepokojivější? Nainstalovali jsme ji tak vysoko, že se s ní nedá jednoduše manipulovat, a měli jsme dva mechanismy ukládání –⁠ cloudové úložiště a fyzické úložiště – a v tomto časovém úseku žádná data nejsou,“ prozradil Hash.

Tagy: