Tříletý Tomášek trpí atypickým autismem. Doprava MHD je pro něj peklo, sám si vyrazil zuby

Samotné těhotenství s Tomáškem bylo pro jeho maminku Janu velmi náročné. Po děsivých diagnózách, kdy měli lékaři podezření na Downův či Edwardsův syndrom, přišel předčasný porod. I přes nelehký start do života se chlapeček začal učit základním dovednostem. Vše ale změnil rok 2022. Tomášek trpí atypickým autismem, ADHD a psychomotorickou retardací. Nejnáročnější je cestování v MHD, proto maminka prosí o pomoc veřejnost.

„Těhotenství s Tomáškem bylo náročné. Na prvním screeningu bylo podezření na Downův syndrom, na druhém na Edwardsův syndrom a ageneze corpus callosum – laicky řečeno nespojené hemisféry v mozku,“ uvedla maminka Jana. Podstoupila magnetickou rezonanci i odběr plodové vody. Vyšetření nakonec dopadla dobře – vady byly vyloučeny a hemisféry se spojily později během těhotenství.

Vše začal zapomínat

Tím však krušné začátky Tomáškova života nekončily, naopak. „Narodil se ve 35. týdnu akutním císařským řezem. Vážil 1840 gramů a měřil 41 centimetrů. I přes nelehký start jsme se se vším poprali a Tomášek do roka vše dohnal,“ vzpomíná Jana.

Kolem druhého roku si však začala všímat, že její syn postupně zapomíná vše, co se naučil. „V únoru 2022 jsme byli na kontrole na neurologii, kde padlo podezření na autismus. Nastalo kolečko vyšetření,“ pokračuje maminka. S chlapcem navštívili psychiatra, psychologa, logopeda a oční ordinaci. Diagnóza nebyla přívětivá: Tomášek má strabismus a špatný čtvrtý oční sval.

Nyní tříletý chlapec trpí atypickým autismem, ADHD a psychomotorickou retardací. „Tomášek nemluví. Plně využíváme kočárek, delší procházku neujde. ZTP průkaz prý nemáme ani zkoušet,“ pokračovala Jana s tím, že by měl Tomášek na průkaz údajně nárok až v případě, kdy by byl plně upoután na invalidní vozík.

V MHD si vybil dva zuby

Maminka samoživitelka se však nevzdává a chce pro svého syna jen to nejlepší. Proto na stránkách Donio vznikla sbírka s žádostí o pomoc. „Tomášek špatně snáší cestování městskou hromadnou dopravou (MHD). Křičí a je k neutišení, bývá až agresivní. Naposledy si o tyčku vybil dva zoubky,“ přiblížila Jana strasti hromadného cestování.

Pomoci by mohlo pořízení vlastního automobilu a dětské autosedačky. „Každý den dojíždíme do speciální školky a k lékařům. Pokud se nám podaří vybrat celkovou sumu 120 tisíc korun, použijeme ji na koupi autosedačky a ojetého auta, nejlépe s pohonem na LPG, které bude bezpečné a spolehlivé,“ doplnila maminka.

Pokud by se cílová částka nevybrala, využije Jana finance na pořízení pomůcek a úhradu terapií pro Tomáška. Jestli i vy chcete Janě s Tomáškem pomoci zvládat cestování na nezbytná vyšetření a terapie bezpečně a bez zbytečného stresu, můžete tak učinit skrze sbírku.

Tagy: