Legendární František Straka se vrátil do českého fotbalu. Připomeňte si jeho nejlepší hlášky

Novým trenérem fotbalistů Českých Budějovic se stal legendární František Straka. Ten během své bohaté kariéry proslul několika hláškami, ale také třaskavými přestupy. Zkoušel také politickou kariéru, která mu sice nevyšla, i tak ale stihl kontroverzní výrok.

Fotbalisté Českých Budějovic nezahájili novou sezónu dobře. Alespoň si to myslí vedení, které přistoupilo ke změně trenéra. Po dvou prohraných zápasech a skóre 0:6 tak na lavičce skončil realizační tým v čele s trenérem Jiřím Lerchem a jeho asistentem Jiřím Kladrubským. Místo nich klub převezme legendární František Straka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Olympiáda v Praze by byla katastrofa, varoval Kovanda. Politici si jen „staví pomníček“

Ten za svou bohatou historii proslul několika výroky. V prosinci 2004, když byl vyhozen z pražské Sparty, se spekulovalo, že v klubu skončil kvůli užívání kokainu. Straka i díky vlasovému testu podezření vyvrátil. Když se ho jeden z fanoušků „Letenských“ ptal, jestli neví, kolik stojí gram koksu, přispěchal s pohotovou odpovědí: „To opravdu netuším, protože doma topíme plynem.“

Třaskavý přestup

V říjnu 2011 pak zaskočil zejména sparťanské fanoušky, když přešel na druhý břeh a stal se trenérem Slavie. Straka tehdy třaskavou změnu komentoval po svém a mluvil o znovuzrození. „Přišel rok 1979, skončila vojna a Franta věděl, že musí do Sparty. A od té doby zaklapla sešívaná záclona a já jsem to sparťanské srdce, tu železnou Spartu, začal strašným způsobem žrát. To moje sparťanské srdce se ale teď zlomilo, aby se znova narodilo. To je ta reinkarnace přece,“ sdělil tehdy podle webu Aktuálně.cz.

Řada Sparťanů jeho krok těžce nesla a někteří mu ho dodnes neodpustili. „Nevěřil jsem tomu. Bylo mi to strašně líto, pro mě to je obrovské zklamání. Už jsem si vymazal jeho telefonní číslo, u mě skončil,“ komentovala to sparťanská legenda a dlouholetý kapitán týmu Tomáš Řepka pro web iSport.cz.

Že má jen ty největší cíle, potvrdil Straka ve Slavii, když se řešilo posílení týmu. „Co já vím, tak v Chelsea snad končí sedm hráčů a já je mám všechny na listině fotbalistů, které chci. Včetně Maloudy, Drogby, Lampard mi volal a ptal se mě, kolik tady chodí diváků. Já jsem mu říkal, že plný haus, takže je připravený,“ líčil tehdy trenér.

Velkolepými výroky se ale oháněl i ve Spartě po remíze s Manchesterem 0:0 v Lize mistrů. „Sir Ferguson mi poslal dopis, ve kterém mi napsal, že tak pěkný zápas jako na Letné už Manchester United léta nehrál,“ tvrdil.

Tataráčky a politika

Straka proslul také svými kulinářskými výtvory. Když trénoval Spartu, připravil pro své svěřence před velkým pražským derby tatarský biftek ve tvaru slávistické hvězdy. Něčeho podobného by se mohli dočkat i v Českých Budějovicích. „Tohle klišé ke mně patří. Tataráček bude, ale vždy musí být za něco,“ řekl Straka v rozhovoru pro iDnes.cz.

Kromě fotbalové kariéry Straka zkoušel i tu politickou, když chtěl v roce 2006 kandidovat jako lídr KDU-ČSL v Karlovarském kraji. Z toho nakonec sešlo, protože tehdy měl pouze německé občanství. Při vstupu do politiky ale proslul výrokem o vietnamské menšině, když se ho v jedné z předvolebních debat voliči ptali, zda bude za pět let v Karlovarském kraji dost kvalifikovaných pracovních sil. „Je nesmírně důležité, abychom udrželi v kraji naše podnikatele. Abychom tenhle nešvar, který tady je – včetně toho, co bylo jmenováno: Vietnamci a tak dále – aby to u nás nebylo, aby to zmizelo,“ řekl.

Jako trenér zaznamenal Straka v české lize 160 zápasů. Připsal si 61 výher, 43 remíz a 56 porážek. České Budějovice vedl už od srpna 2007 do května 2008, po 25 zápasech měl bilanci sedm výher, sedm remíz a 11 porážek. V české nejvyšší soutěži naposledy trénoval mezi březnem a listopadem 2019 Karvinou, ze 27 utkání tým sedm vyhrál, v pěti remizoval a 15 prohrál.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejvíc mě srazila olympiáda v Riu, přiznává Fuksa. Pomohl mu vojenský režim, nyní sní o zlatu

Tagy: